NAFTNI STRUČNJAK / Štern: 'Može li cijena goriva opet biti 7,50 kuna? Može, ali moraju se stvoriti idealni uvjeti'

'Nafta se i prije dobivala na isti način, nema razloga da nafta bude skupa, osim špekulacija', kazao je Štern

10.5.2022.
18:54
VOYO logo

Od diplomatske i političke borbe mnoge možda više zanima borba s novčanikom kada na pumpi treba napuniti rezervoar. Novo poskupljenje goriva u RTL-u Danas komentirao je naftni stručnjak Davor Štern.

Štern je kazao da kretanje cijena goriva ovisi o dvije stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo je nastavak rata, odnosno nastavak prijetnje sankcijama za izvoz naftnih derivata iz Rusije a s druge strane ovo što se događati s Kinom. Zaustavljanje gospodarske aktivnosti u Kini jako utječe na pad potražnje za naftom. Danas je pala nafta za 4 posto, ali derivati nisu. Korelacija između nafte i derivata se gubi neko vrijeme i teško je reći što će biti", kazao je.

Komentirao je i koliko su poskupljenja opravdana, a koliki je prostor za špekulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
promjena utorkom /

Od ponoći drastično poskupjelo gorivo, najgore će proći vlasnici benzinaca

Image
promjena utorkom /

Od ponoći drastično poskupjelo gorivo, najgore će proći vlasnici benzinaca

"Sve je špekulacija. Burze su centri špekulacija gdje se ljudi klade na cijenu i u tom klađenju zarađuju i gube, kao na običnim kladionicama. Te burze su opterećene vijestima i svaka nova vijest o napredovanjima ili nazadovanjima ruskih snaga u Ukrajini, u Kini što se događa, to utječe na burze i tamo se formiraju cijene temeljem ne samo ponude i potražnje, nego očekivanja", kazao je Štern.

'Postoje mehanizmi'

Na pitanje što nas može spasiti od cijene goriva 20 kuna po litri, Štern je kazao da vanjski utjecaji mogu smanjiti cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porastom cijena država dobiva sve više novaca iz poreznog opterećenja na derivate, dobivat će i dalje više, a dio može otpuštati natrag potrošačima, industriji i građanstvu. Postoje mogućnosti i mehanizmi", kazao je.

Kazao je i da je na Vladi da donese odluku treba li djelovati ili čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada zna gdje je vrijeme za djelovati, ima ispitivanje javnog mijenja, to utječe i na političke prilike u Hrvatskoj. Mislim da Ministarstvo financija vodi o tome brigu i da će reagirati kad će trebati", kazao je.

Štern je, komentirajući najnižu cijenu goriva iz 2008. kada je eurosuper bio 7,58 kuna, a dizel 7,61 kunu, Štern je kazao da ne bi isključio mogućnost da danas ponovno imamo takve cijene goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraju se stvoriti idealni uvjeti. Trebaju prestati neprijateljstva, treba se Rusija odlučiti što će napraviti s Ukrajinom jer ovo dalje ne ide. ono što Europa radi prema Rusiji i zazivanje sankcija koje očito ne djeluju, opet je to nešto što podgrijava cijene. Ako toga ne bi bile cijene bi padale. Nafta se i prije dobivala na isti način, nema razloga da nafta bude skupa, osim špekulacija", kazao je.

Mađarska floskula

Štern je komentirajući Mađarsku kazao i da ta zemlja može bez nafte iz Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta floskula da mogu prerađivati samo rusku naftu nije istinita. Činjenica je da su sve zemlje sovjetskog bloka bile povezna cjevovodima. Hrvatska ima Janaf koji fenomenalno radi, koji je bio predviđen da pumpa naftu prema Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Tvrdnje da bi ostali bez nafte nisu istinite. Janaf dobro funkcionira i radi, njihova umješnost u prihvaćanju različitih tipova nafte, miješanja toga, mogu zadovoljiti potrebe Mađarske i Slovačke za naftom", kazao je.

Na kraju je komentirao i treba li Hrvatska vratiti INA-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U okviru ovih događaja koji se događaju, krajnje je vrijeme da se sjedne na stol i vidi što će biti s INA-om jer zatvaranje rafinerije Sisak ima dugoročne posljedice, Rijeka kasni u modernizaciji, tržište je izgubljeno. Možda nije moment za postizanje krajnjeg dogovora, ali neki dogovori koji bi išli postepeno se mogu postići", zaključio je Štern.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo