nije za baciti / Sve poskupljuje! Evo kako ipak smanjiti račune za telekomunikacije za 700 kn godišnje, a struju za 180 kn

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Neke tvrtke nude popuste umirovljenicima, obiteljima s više djece, učenicima. Evo popis kako do jeftinih jeržija do karata za vlak

23.5.2022.
7:50
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Cijene lete u nebo, pa se i za toaletni papir mora izdvojiti više od 30 kuna. Riječ inflacija ispada svakome iz usta, no građani već mjesecima po svom džepu posjete da je kuna u njemu sve manje i da skoro nema više stvari koja nije poskupjela. Provjerili smo, tko sve ima ipak pravo na neke popuste i kako ih ostvariti.

Računi za struju mogu biti niži ako imate višečlanu obitelj. Barem ako ste HEP-ov kupac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HEP Opskrba je, u suradnji s udrugom Obitelji 3plus, osigurala svim članovima Udruge povoljniju cijenu električne energije za obitelji s troje ili više djece i to kroz popust od pet posto na Hepi cijenu. HEP Opskrba kroz ovu inicijativu želi dati doprinos smanjenju njihovih životnih troškova i poboljšanju životnih uvjeta hrvatskih obitelji, a osobito onih s više djece", naveli su ih HEP Opskrbe.

Dakle, tko ima obitelj s troje i više djece, može smanjiti račune za struju. Kako do popusta? Potrebno je učlaniti se u udrugu "Obitelji 3plus", preuzeti kod u mobilnoj aplikaciji udruge te popuniti Obrazac za prelazak na Hepi, odnosno na HEP Opskrbu kao izabranog opskrbljivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRAĐANI PODRŽAVAJU ODLUKU /

U Vukovaru su na poskupljenje struje odlučili odgovoriti redukcijom javne rasvjete: 'Uštedit ćemo. Koliko? O tom potom'

Image
GRAĐANI PODRŽAVAJU ODLUKU /

U Vukovaru su na poskupljenje struje odlučili odgovoriti redukcijom javne rasvjete: 'Uštedit ćemo. Koliko? O tom potom'

"Članovi Udruge koji već koriste Hepi tarifni model trebaju s preuzetim kodom kontaktirati Korisničku službu na besplatan broj 0800 5255 kako bi ostvarili popust", navode dalje iz HEP-a.

Nisu htjeli iznositi konkretan izračun kolike su uštede na godišnjoj razini, ali ako se uzme da je prosječan račun za struju u HEP-u 300 kuna, kako su nam sami naveli, onda se lako izračuna da se uz popust od pet posto u godini dana uštedi 180 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvu možda ne izgleda puno, ali nije za baciti i s tim se iznosom može podmiriti još neki režijski račun

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

HEP daje popust od 5% za obitelji s troje i više djece

Navode i da kućanstva uz tarifni model Hepi mogu dodatno uštedjeti putem Hepi kluba, a da bi ušli u klub, uvjet je da se računi primaju prema maila. Za svaku kunu plaćenu na vrijeme, dobiva se isti broj bodova, odnosno jedna kuna jedan bod, i potom se bodovi mogu iskoristiti za umanjivanje budućih računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I telefonija jeftinija

Stara maksima "Tko pita, ne skita" ovdje drži vodu jer smo i teleoperatere pitali daju li oni za neke popuste. Daju.

U A1 Hrvatska nude razne popuste za višečlane obitelji, također putem spomenute kartice udruge "Obitelji 3plus". Daju i popuste koji rasteu, ovisno o vrsti i broju usluga, pa tako i na uređaje, odnosno mobitele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A i kroz povezivanje usluga u MOZAIK, naši klijenti ostvaruju do 30 kuna popusta po svakoj usluzi", navode u A1.

U HT-u će računi biti niži za cijeli niz kategorija, pa do popusta mogu ratni vojni invalidi i civilni invalidi Domovinskog rata, potom članovi obitelji nestalih i poginulih branitelja, savezi i podružnice HVIDRA-e, potom osobe s invaliditetom te socijalno ugrožene skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za prve četiri skupine korisnika HT omogućuje posebnu ponudu, odnosno 50% popusta na redovnu mjesečnu za fiksni telefon na paketima koji uključuju ili 60 minuta razgovora unutar HT fiksne mreže ili 100 min. razgovora prema svim mobilnim i fiksnim mrežama. Tako se na godinu može uštedjeti između 450 do 570 kuna", naveli su nam vrlo konrektno u svom odgovoru.

Socijano ugroženima neograničeni internet

Za petu skupinu korisnika HT, odnosno socijalno ugrožene, dodatno omogućuje posebnu tarifu za fiksni telefon uz koju su moguće uštede do 500 kuna godišnje. "Dodatno, korisnici primatelji socijalne pomoći ostvaruju i pravo popusta na opciju neograničenog internet prometa te telefonsku uslugu bez ugovorne obaveze", navode iz HT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenicima nude fiksne pakete usluga koji sadrže Internet, Halo minute prema fiksnim i mobilnim mrežama te televiziju. Ovako se na godinu može uštedjeti od 480 kuna do 700 kuna.

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Vlakom besplatno mogu putovati djeca i učenici

Umirovljenicima 10% popusta u dućanu

Trgovački lanci u pravilu nemaju pogodnosti za višečlane obitelji, socijalno ugrožene ili slične kategorije, i skloniji su tome da kroz kartice vjernosti nagrađuju sve kupe popustima i pojedinim povoljnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Konzum jednom na mjesec daje popust od 10 posto na ukupan iznos kupnje umirovljenicima.

"Kako bi ostvarili popust umirovljenici trebaju predočiti dokaz o njihovom umirovljeničkom statusu. Pritom se popust ne odnosi na kupnju cigareta, prepaid-bonova ili proizvoda iz programa vjernosti, uplatu igara na sreću ili plaćanje režija te na kupnju u online trgovini. Popust vrijedi za proizvode na akciji, no nije ga moguće kombinirati s ostalim popustima koji se odnose na cijeli račun", naveli su u svom odgovoru. Dodaju i to da kroz tjedne kataloge svaki tjedan na akciji imaju i više od 3000 proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatan vlak za učenike

Neki mogu do jeftoinijeg ili čak besplatnog vlaka. HŽ Putnički prijevoz tako daje besplatan prijevoz djeci te učenicima osnovnih i srednjih škola. Pilot je to projekt Vlade i provodi se do kraja ove godine. Djeca mogu svaki dan neograničeno putovati besplatno od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, ali i na jednodnevne izlete, odlaske liječniku, na ljetovanje i to u 2. razredu redovnih vlakova.

Ima nešto i za studente koji mogu s jeftinijim kartama putovati od mjesta gdje stanuju do mjesta gdje studiraju. Na stranicama HŽ-a opisan je način kako do popusta. Vikendima i blagdanima cijena je upola jeftinija za studente koji imaju mjesečnu ili godišnju kartu i to za 2. razred vlakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A redovni i izvanredni studenti mogu dobiti i upola jeftinije karte tijekom cijele godine uz pametnu karticu. Cijena profila za karticu je 50 kuna i vrijedi godinu dana. No da bi do te kartice, studenti moraju predočiti indeks ovjeren za tekući semestar ili potvrdu fakulteta o upisanom tekućem semestru. Status studenta moguće je dokazati predočenjem e-indexa ili iksice.

Obitelji s troje i više djece

S obzirom na to da su pojedine tvrtke u svojim odgovorima navele kako daju popuste u suradnji s udrugom Obitelji 3plus+, kontaktirali smo ih i provjerili kakva je to kartica i koje još pogodnosti nude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Obitelji s troje i više djece kroz program Obitelj3Plus imaju popuste na 90-ak mjesta

Dopredsjednica udruge Đurđica Mostarčić kaže kako su udrugu osnovali 3+ roditelji koji žele promovirati ljepotu života u višečlanim obiteljima a naravno da takve obitelji imaju i znatno veće životne troškove. Gospođa Mostarčić je mama petoro djece i privatna je poduzetnica.

"Počeli smo s radom prije četiri godine i jedan od prvih projekata udruge bila je obiteljska kartica kojom bi obitelji s troje i više djece mogle ostvarivati popuste. Uz HEP i A1, kao jedne od većih tvrtki partnera Udruge, imamo i manjih, ali i onih malih na lokalnoj razini, koje daju popuste uz našu karticu. Ovakve udruge odavno su poznate u EU, u Španjolskoj imaju tradiciju i 20 godina, a u Poljskoj se obiteljska kartica može koristiti gotovo u svakoj drugoj trgovini", otkriva Đurđica Mostarčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, osim što udruga radom želi afirmirati pozitivnu sliku o višečlanim obiteljima, željeli su dati i konkretnu potporu. Tako su uspjeli okupiti više od 90 tvrtki koje omogućuju pogodnosti za korisnike njihove kartice. Njome se može kupovati i online i u klasičnim trgovinama.

"To su konkretne uštede i nevjerojatno je koliko pozitivnih povratnih informacija primamo od korisnika. Voljeli bismo obuhvatiti i velike trgovačke lance i s nekima već i pregovaramo jer bi tada ova priča dobila novi smisao, govori naša sugovornica. Za sada imaju 1845 obitelji i, dodaje kako broj članova kontinuirano raste i veseli ih što su rasprostranjeni su po cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno lijep primjer je Varaždinska županija u kojoj su lokalni poduzetnici prepoznali važnost rada udruge i koji daju popuste višečlanim obiteljima kroz našu karticu i tako su i sami društveno odgovorni poduzetnici. To je velika pomoć za višečlane obitelji, a ni naši partneri ne zanemaruju činjenicu da gdje kupuju mama i tata i djeca će jednog dana biti vjerni kupci", kaže Đurđica Mostarčić. A na njihovu popisu partnera koji daju popuste su trgovine Bubamara, Frodo, Croata, Gethaldus optika, Dubravica, Hobi Centar i drugi.

Prema posljednjim podacima s popisa stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je bilo 112.830 obitelji s troje i više djece, sveukupno je u njima više od 600.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjajan je to broj i dobro pokazuje koliko je u Hrvatskoj važno podupirati višečlane obitelji. Ovakav program davanja popusta i pogodnosti osim što doprinosi kućnom budžetu, znatno utječe i na prepoznavanje važnosti velikih obitelji i njihovo zadržavanje u Hrvatskoj ", kaže naša sugovornica koja se nada da će još više tvrtki prepoznati važnost njihova rada i podrške višečlanim obiteljima te se odvažiti na društveno odgovorno poslovanje koje podupire razvoj hrvatskog društva.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo