kaos u splitu / Turisti pretvorili Split u grad smeća i pišaline. Građani bijesne; Vlasti: 'Bit će bolje sljedeće sezone'

Nižu se snimke uriniranja na cesti i nepoštivanja kulturne baštine grada pod Marjanom

23.8.2022.
22:00
VOYO logo

Noću se ulice u centru grada pretvaraju u noćne klubove, alkohol se prodaje na svakom koraku, pa su neprimjerene scene poput uriniranja i povraćanja svakodnevne. Čistoća radi i u noćnim satima, jer smeća ima na svakom koraku.

"A čujte turisti su stvarno, a to je ova mlađarija koja je neodgovorna, de ne govorim sad pišaju, rigaju to je stvarno užas, ima toga", kazao je Simon Perović iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Katastrofa živa, ja ne znam koja ova sorta svita došla kod nas, ali to je očajno. To je toliko šporkice. Oni su pijani, drogirani, valjaju se po podu, nemam pojma koja je sad ova sad sorta svita došla", rekao je Splićanin Tihomir Križanović.

"Tako da ono što noću imamo je jedan paralelni svijet, paralelni sustav koji očito ne podliježe hrvatskim zakonima, koji ne podliježe nikakvoj vrsti penalizacije. A najviše osim ljudi, problematično je što strada imovina isto tako ono najvrjednije što imamo u Splitu to je spomenička baština", kazala je Ana Perica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se kazne ne ispisuju, grad se ipak čisti. I to u tri smjene. Najviše posla ima ujutro kad se sve treba oprati i pokupiti.

"Nove škovace se stvaraju, turista je pun grad, tako da cijeli dan. Nije to samo jutro, jutro je najgore dočekao nas najgore. Ali cijeli dan je isto", objasnio je djelatnik Čistoće Tihomir Ninčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljeti se izbaci i 20 posto više otpada nego u zimskim mjesecima. Dnevno je to i do 250 tona.

"Ogroman je priliv turista i shodno tome mi smo prilagodili našu službu, pojačali smo službe u centru grada. Šest vozila radi kroz jutro, a tu je i veliki broj pometača. I popodnevnu smjenu smo pojačali i noću peremo svaku večer grad", rekao je direktor Operativne službe Čistoće, Andrija Čaljkušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prekipjelo im /

Mladići urinirali u fontanu i spomenik usred Splita. Stanovnici bijesni: 'Hitno tražimo sastanak s Gradom'

Image
prekipjelo im /

Mladići urinirali u fontanu i spomenik usred Splita. Stanovnici bijesni: 'Hitno tražimo sastanak s Gradom'

Turisti se ne žale na čistoću grada.

"Znam da ima dosta mladih, osobito u sezoni. Pa mogu shvatiti da ima svega, ali grad je prilično čist i dobro ga održavaju", rekla je Adriana iz Kanade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čisto je, čini mi se da je u Rimu prljavije", kazala je Silvia iz Poljske.

Komunalnog nereda svjesni su u gradu, pa tvrde bolje će se pripremiti za iduću sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što sada vidimo koji su nedostaci i za slijedeću sezonu pripremamo novu odluku o komunalnom redu kojom ćemo definirati sve stvari koje su nedopustive u gradu. Zatim ćemo angažirati i dodatni broj komunalnih redara ali i ljudi zaštitara, ali postoji zakonska procedura, no i oni će moći djelovati na terenu", rekao je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak.

Upravo je manjak komunalnih redara i policijskih patrola na terenu ono što se stalno žale stanari stare gradske jezgre. Malo više reda u centru najmanje je što očekuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo