traje javna rasprava / Velike promjene na fakultetima: Studenti neće moći biti u radnom odnosu, uvode se ocjene od A do F

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Postojeći Zakon datira iz 2003. godine, a do sada je prošao brojne izmjene i dopune

10.5.2022.
9:52
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Na visokim učilištima diljem zemlje spremaju se velike promjene.  Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo je u javnost Nacrt prijedloga zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, a među predloženim promjenama koje će studenti najviše osjetiti su promjena u sustavu ocjenjivanja te regulacija radnog statusa studenata.

Ministarstvo predlaže prelazak na slovni sustav ocjenjivanja, umjesto brojčanog. Tako bi umjesto ocjena od 1 do 5, studenti dobivali ocjene A, B, C, D i F, pri čemu je A izjednačeno s ocjenom 'izvrstan', a F s 'nedovoljan'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BLAŽENKA DIVJAK /

Bivša ministrica obrazovanja o prijemnim ispitima: 'Oni imaju i mnoge štetne posljedice, to je instant rješenje'

Image
BLAŽENKA DIVJAK /

Bivša ministrica obrazovanja o prijemnim ispitima: 'Oni imaju i mnoge štetne posljedice, to je instant rješenje'

Studenti u redovitom statusu više neće moći biti u stalnom radnom odnosu. Do sada im je to bilo omogućeno, no gubili bi neka od studentskih prava. Osim što neće moći biti primljeni u radni odnos, ukida se i mogućnost obavljanja samostalne djelatnosti obrta ili drugog slobodnog zanimanja.

Promjene će se odnositi i na profesore, kojima bi ministarstvo produžilo radni vijek. Sada zaposlenicima visokih učilišta ugovor o radu zbog odlaska u mirovinu ističe s navršenih 65 godina života, a novi bi zakon to produžio na 67. Mogućnost produljenja ugovora išla bi do 70. godine života, uz uvjet da im plaće osigurava institucija u kojoj rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene se planiraju i u nazivu visokih učilišta i studentskih programa. Prva razina studija po bolonji više se ne bi nazivala preddiplomskom nego prijediplomskom. Predloženo je i da se ukine naziv 'visoka škola', čime bi sve takve škole koje izbode stručne studije postale veleučilišta. Ministarstvo želi uvesti i digitalne diplome, uz one u potpisanom i ovjerenom ispisu.

U sastavu senata sveučilišta smanjuje se broj studentskih predstavnika, koji bi trebali činiti 10 posto članova, od čega 20 posto mogu biti studenti poslijediplomskih studija. Novost je i da studentski predstavnici više neće sudjelovati u izborima na radna mjesta u ustanovama visokog obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojeći Zakon o visokom obrazovanju datira iz 2003. godine, a do sada je prošao kroz desetak izmjena i dopuna. Prijedlog novog Zakona trenutno se nalazi u javnoj raspravi na internetskim stranicama e-savjetovanje koja traje do 5. lipnja nakon čega ide na čitanje u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo