nepozvani gosti... / VIDEO 'Potukle' se kune u dvorištu jedne Zagrepčanke: 'Već smo jednom uhvatili jednu na krovu kuće'

Image
Foto: Marko Jurinec/Vecernji list

Ove životinje u gradovima su česte, ovdje su desetljećima, a ako pažljivo gledate možda ih vidite i u samom centru Zagreba

20.6.2022.
16:35
Marko Jurinec/Vecernji list
VOYO logo

Krvoločna tučnjava preko cijelog dvorišta dočekala je jutros Zagrepčanku koja je tik nakon buđenja izašla na balkon upiti prve zrake sunca. No, nije se radilo o alkoholiziranim uljezima koji su se u njenom vrtu našli nakon neprospavane noći, već o uljezima potpuno druge vrste.

Preko cijelog dvorišta, dvije su se kune bjelice dale u igru, prije nego što noćne životinje odu na svoj dnevni počinak. Kristina Štiglić Čapić u šali je ironično zaključila da živi u "mirnom kvartu", a nije daleko od istine jer su ovakvi 'incidenti' za stanovnike Podsljemenske zone gotovo svakodnevica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani koji žive u centru, gotovo da ne znaju koliko je ustvari 'divlji' njihov grad, no istina je da u liniji zadnjih kuća na Markuševcu i Podsljemenu počinju lovišta, a divlje životinje ne poznaju granice već se svakodnevno približavaju civilizaciji u potrazi za hranom.

"Već smo na krovu kuće jednom uhvatili malu kunu, pa smo nazvali ekipu iz ZOO vrta koji su došli po nju i odnijeli ju kod sebe da je othrane, jer je bila mala i ne bi sama opstala u šumi", rekla je Kristina koja živi u zagrebačkim Mlinovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrt im ponekad zna zalutati i pokoja lisica, a jednom su prilikom kraj ograde svog dvorišta vidjeli i srce. Srećom, Kristina nam je ispričala da nije imala bliske susrete s divljim svinjama, što se stanovnicima ovih kvartova znalo događati, no prisjetila se da 'imaju' jazavce i zmije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je veličanstvena životinja'

O kuni se na internetu može pročitati da je krvoločna životinja te da ubija iz zabave. Upravo su se zbog takvih tvrdnji prije nekoliko mjeseci javili stručnjaci kojima nije bilo jasno zbog čega smo baš takvu životinju izabrali za svoj monetarni simbol. No, ravnatelj ZOO vrta Zagreb kaže da su takve tvrdnje daleko od istine.

"Ona ubija kao i svaka druga zvijer, kako bi se prehranila i preživjela. Nekada se plaćalo i razmjenjivalo dobra s krznom od kune koje je vrlo vrijedno. Nekada je to bilo sredstvo plaćanja i od tuda dolazi kuna kao sredstvo plaćanja. Ali ja ne bih previše politizirao, radi se o jednoj veličanstvenoj životinji koja pokazuje toliko snage, spretnosti i hrabrosti u tom malom tijelu, a meni su prekrasne i za vidjeti", rekao je Damir Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da su ove životinje u Zagrebu, pa i cijeloj Hrvatskoj, vrlo česte, a ako pažljivo gledate, možda ih vidite i u samom centru grada.

"U Zagrebu, odnosno Hrvatskoj, što se tiče kuna imamo dvije vrste, to su kuna bjelica i kuna zlatica. Kune zlatice su najčešće, pogotovo u gradskim kunama", rekao je Skoko, iako se nama iz Kristininog videa čini da se ovoga puta radilo o kunama bjelicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni su to prekrasna bića iz porodice kuna, prave zvijeri, ali ih se apsolutno ne treba bojati. Generalno nemamo zabilježeno da bi kune napadale mačke, mogle bi stradati, a divlje životinje se čuvaju od ozljeda. Ali one su nam jako korisne, najčešće nas čuvaju od miševa, štakora i drugih glodavaca koji često nastanjuju i prenapučenu gradove", rekao je.

'Ako vam smeta, otjerajte je paprom, ali je ne dirajte'

A, iako je jutarnja tučnjava bila izrazito interesantna korisnicima Facebooka koji su danas komentirali video, kuna u gradu nije nikakva novost i Skoko kaže da su one ovdje prisutne desetljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One obično u nekakvim prigradskim naseljima ili selima znaju napraviti štetu na, recimo peradi, ili kunićima i slično. U gradu nemamo nekih dojava da je stradao neki kućni ljubimac ili domaća životinja. Najčešće smetaju ljudima kada budu prisutne na tavanima i u podrumima. Ako imate tavan koji je idealno mjesto za nju da napravi svoje gnijezdo, okoti mlade, ili da bude nastamba u kojoj živi, to se često i dogodi, najčešće u potkrovljima. Zna smetati ljudima jer ona bude i smrada, izmeta, urina i slično", objašnjava ravnatelj ZOO-a.

No, postoji jednostavno rješenje za kune i tvorove, koji se najčešće naseljavaju u vikendicama. Skoko kaže da ove životinje jako ne vole papar, stoga je dovoljno samo veću količinu papra posipati po prostoru kojeg su uzurpirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima ih jako puno u gradu, mi godišnje zbrinemo sigurno 30-tak, bilo mladih, preko dojava građana, negdje padnu pa ne mogu izaći, mladunci ostanu bez majke pa dođu u blizinu ljudi", rekao je.

No, koliko god bile slatke, Skoko je ipak upozorio građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte ih dirati, kune imaju jako oštre zube. Ako imate bilo kakav problem s ovim životinjama, obavezno se obratite nama", poručio je.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo