znate li pravila? / VIDEO Vozili smo se po novoj traci u Deželićevoj: Smetali su nam auti, ali i neki biciklisti

U sklopu proširenja mreže biciklistička staza koju je najavljivala nova gradska vlast, u Deželićevoj je ulici formirana biciklistička traka

5.9.2022.
17:19
VOYO logo

Nova biciklistička traka u Deželićevoj ulici vruća je zagrebačka tema ovih dana, odmah nakon "zelene revolucije" nove gradske vlasti, odnosno 'kontroverznog' novog režima otpada.

Naime, u prilazu Gjure Deželića, ulici koja je poznata kao dio zagrebačkog Zelenog vala, ili mali Zeleni val kako ističe gradska uprava, automobili više ne voze trima trakama već dvjema. Protiv nove regulacije prvi su se pobunili vozači, koji su najavljivali velike gužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je traka u funkciju puštena prije nekoliko dana, jutros su se tamo stvarali posebno veliki prometni čepovi. Razlog je vjerojatno početak nove školske godine. U blizini se nalazi nekoliko škola i dječji vrtić, a i građani se polako počinju vraćati na posao.

Mi smo se odlučiti provozati biciklističkom trakom da vidimo funkcionira li bar ovaj segment nove prometne regulacije. Iako su se građani djelomično senzibilizirali na friško iscrtani parking koji sada dobrim dijelom viri na cestu, prepreka na stazi i dalje ima. Tako smo izbjegavali uglavnom automobile parkirane na traci, točnije, čak devet automobila nije poštivalo nove parkirne linije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim automobila, malo su nam zasmetali i drugi biciklisti, odnosno nekolicina njih koja je pala na najčešćoj greški u biciklističkom prometu na biciklističkoj stazi. Stoga smo zamolili Sindikat biciklista da podsjeti na pravila u biciklističkom prometu i istakne najčešće greške koje rade biciklisti.

"Ako postoji biciklistička staza (na pločniku) ili biciklistička traka (na kolniku), one se moraju koristiti uz poštivanje smjera. Nepoštivanjem smjera riskira se kazna od 300 kn. Ako netko odluči ipak voziti u suprotnom smjeru, a to se najčešće događa tamo gdje ne postoji adekvatna infrastruktura za smjer kojim se vozači bicikla imaju potrebu kretati, onda je preporuka da se s biciklistom koji poštuje smjer mimoiđe na način da vozač bicikla koji je u prekršaju propusti vozača koji mu dolazi u susret (pomakne se u stranu). Pritom se, kao i uvijek, mora pripaziti da se ne ometa i ne stvara stres pješacima", objasnili su iz Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da ako ne postoji biciklistička infrastruktura, biciklom se mora kretati uz desni rub kolnika. Pojašnjavaju i da nekim mjestima u gradu postoje takozvani 'sharrowsi', a to su oznake na kolniku koje upozoravaju vozače automobila na povećanu prisutnost vozača bicikala i da se ovdje odvija dijeljeni promet te da su vozači bicikla ravnopravni korisnici prometnice.

"Na primjeru Prilaza Gjure Deželića imamo obje situacije. Nova biciklistička staza na pločniku ima obavezan smjer prema zapadu, a za vožnju biciklom u smjeru istoka predviđen je dijeljeni promet u desnoj (južnoj) traci za automobile uz “sharrow” oznake", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu i da je najbitnija prevencija onih prekršaja koji najviše utječu na sigurnost, primjerice vožnja bez svjetala noću, izletavanje velikim brzinama u križanjima, nepažljiva vožnja u pješačkoj zoni, i tako dalje, od onih koje policija najčešće kažnjava, odnosno prekršaje pout vožnju u suprotnom smjeru staze, a spadaju u domenu "beznačajnih prekršaja" koji su ujedno i glavni (i/ili jedini) fokus njihovih akcija.

"U ovoj godini su najavljene rekonstrukcije nekih, za bicikliste, značajnijih dionica poput Ul. grada Vukovara, početak radova na ruti Greenway i Istočnoj magistrali uz željezničku prugu, a trenutno su, na terenu, prisutna i neka manja poboljšanja poput prilagodbe rubnjaka biciklistima. Većina onog s čim građani mogu biti zadovoljni je i dalje tek u planu, ali promjena se osjeti i imamo razloga biti pozitivni zbog toga", kažu iz Sindikata biciklista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj su pozvali sve vozače na pojačan oprez zbog početka nove nastavne godine, budući da je i dalje većina zagrebačkih biciklističkih staza označena na pločnicima kojima se kreće i veliki broj učenika.

S obzirom na to da mnogi biciklisti nisu svjesni propisa u biciklističkom prometu, skrećemo pozornost na priručnik za građane o sigurnosti u biciklističkom prometu koji je izdao Sindikat biciklista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo