u zagorju / Zbrajaju se štete tuče: 'Ministrica kaže da nema koristi od raketa. Poljoprivrednici kažu drugačije'

Image

Oko 200 ljudi prijavilo je štete od tuče na kućama, vrtovima, poljima i vinogradima

4.6.2022.
21:00
VOYO logo

Polja u Kumrovcu, Zagorskim selima i okolici i danas izgledaju kao da je njima prošao tornado. Žetvu mogu zaboraviti. Ove godine ništa neće ubrati ni u svojim vrtovima. Neki poput gospođe Danice, sade tikvice i krastavce za koje možda još nije kasno.

"Sve je do kraja uništilo, od šalate, krumpira, luka, peršina do mrkve. Pogledajte evo i jabuke, palo je lišće, na jabukama opće nemamo lišća", rekla je Danica Petrinec iz Risvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tuče ostala je samo gola zemlja, tu i tamo negdje viri. U Zagorskim selima nema spasa ni vinogradima, sve se mora posjeći. Mještani i danas tvrde, sve se ovo moglo spriječiti da je u funkciji protugradna obrana.

"Da je tu bilo protugradne obrane od tuče, od tih niskih oblaka ja mislim da bi se dosta toga moglo riješiti. Možda bi nešto uništilo, ali ne toliko", kazao je Davorin Lončarec iz Zagorskih sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nek ih vrate, nek sve to ponove kaj je nekad bilo. To je pomoglo. Znalo je biti malo tučice, ali nije to škodilo, imali smo svega. A sad nemamo ništa, vidite kaj imamo", rekla je Dragiac Zgorelec iz Zagorskih sela.

Pomoć poljoprivrednicima u najboljem bi slučaju trebala stići u roku dva mjeseca, no, kao i poljoprivrednici i krapinsko zagorski župan smatra da bi bolje bilo spriječiti nego liječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nevrijeme uništilo usjeve /

Župan Kolar o šteti u Zagorju: 'U ponedjeljak ćemo proglasiti elementarnu nepogodu pa kreće procjena štete'

Image
nevrijeme uništilo usjeve /

Župan Kolar o šteti u Zagorju: 'U ponedjeljak ćemo proglasiti elementarnu nepogodu pa kreće procjena štete'

"Gledajte, imate ministricu Vučković koja kaže, i hidrometeorološki zavod koji kaže da nauka, struka kaže da od branjenja raketama poljoprivrednih usjeva nema koristi. Poljoprivrednici kažu drugačije" rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Zbog toga, predlaže jedan eksperiment s kojim bi se jednom za svagda riješila ova dilema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogli smo napraviti jedan eksperiment. Ok, eto, Varaždinsku i Međimursku županiju branimo, a Krapinsko-zagorsku županiju ne. Možemo i obrnuto, jer očigledno kad elementarna nepogoda dođe i pogodi sve tri županije kroz nekakvi koridor i da onda vidimo jel' ima kakve razlike ili nema kakve razlike pa ćemo nakon toga biti pametniji", dodaje Kolar.

No prije nego li neki takav eksperiment zaživi, poljoprivrednici će sa strahom gledati prema nebu. A ono što su doživjeli sada, moglo bi im se ponoviti već u sljedeća dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo