PRIHVATILI ZAKLJUČKE / Vijeće EU Hrvatskoj: Dobrodošli u članstvo 1. srpnja 2013.

Image

Napokon su ispunjene sve formalnosti za potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Eurpskoj uniji, koje će se održati 9. prosinca u Bruxsellesu.

6.12.2011.
7:39
VOYO logo

Zemlje članice Europske unije prihvatile su u ponedjeljak navečer na ministarskom sastanku u Bruxellesu zaključke o proširenju u kojima izražavaju dobrodošlicu Hrvatskoj kao novoj članici od 1. srpnja 2013. godine.

Prihvaćanjem zaključaka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja, ispunjene su sve formalnosti za potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

"Vijeće sa zadovoljstvom prima na znanje dovršetak rada na Ugovoru o pristupanju. Vijeće pozdravlja pozitivno mišljenje Europske komisije od 12. listopada 2011., pristanak Europskog parlamenta od 1. prosinca 2011. i veseli se potpisivanju Ugovora 9. prosinca 2011. u Bruxellesu. U očekivanju uspješne ratifikacije, Vijeće se raduje što će pozdraviti Hrvatsku kao novu članicu od 1. srpnja 2013. godine", kaže se u zaključcima Vijeća.

"Vijeće pozdravlja uspješni završetak pristupnih pregovora 30. lipnja 2011., što predstavlja povijesni korak na hrvatskom putu prema EU-u i donosi novi poticaj za europsku perspektivu zapadnog Balkana, pod uvjetom da te zemlje nastave s reformskim putem", dodaje se u nacrtu zaključaka.

U tekstu se također kaže da je Hrvatska dosegnula visoki stupanj pripremljenosti za članstvo u EU-u te je se potiče da nastavi sa svojim naporima u rješavanju svih pitanja, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti te tržišnog natjecanja.

"Provedba strukturnih reformi kako bi se poboljšao potencijal za rast i međunarodnu konkurentnost gospodarstva treba biti pojačana", stoji u zaključcima.

Zemlje članice EU-a također pozdravljaju "izjavu Hrvatske o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi i posebice hrvatsku odlučnost da bilateralna pitanja ne bi trebala ometati pristupni proces kandidatskih zemalja".

Od Hrvatske se očekuje da "nastavi igrati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu, uključujući i područja poput povratka izbjeglica, pravosudne suradnje i upravljanja granicama".

U zaključcima se također kaže da Vijeće "potiče Hrvatsku da nastavi s rješavanjem otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja, na temelju dosad postignutog napretka" te "izražava žaljenje zbog nedavnih izjava i mjera koje bi mogle dovesti u pitanje važnost pomirenja i potrebu izvršenja pravde kroz procesuiranje ratnih zločina i poziva političke vođe da se suzdrže od takvih izjava i mjera, sukladno obvezama koje je Hrvatska preuzela tijekom pristupnih pregovora".

Također se kaže "da puna suradnja s Haškim sudom ostaje važna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo