'NE' NUKLEARNOM ORUŽJU / Vijeće sigurnosti uvodi oštrije sankcije Sjevernoj Koreji

Image
Foto: AP

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je u danas oštrije financijske restrikcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na treći nuklearni pokus koji je ta zemlja izvela u veljači.

7.3.2013.
17:28
AP
VOYO logo

Rezolucija, koju je predložio SAD, a jednoglasno prihvatilo 15 članica Vijeća, ishod je trotjednih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je 12. veljače Pjongjang izveo nuklearni pokus.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, kazao je da je rezolucijom poslana "nedvosmislena poruka Sjevernoj Koreji da međunarodna zajednica neće tolerirati njezino nastojanje da razvije nuklearni arsenal".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezolucija bi trebala onemogućiti pokušaje Pjongjanga da izvozi i uvozi robu zabranjenu sankcijama UN-a. U rezoluciji se, među ostalim, navodi neka luksuzna roba koju komunistička elita Sjeverne Koreje ne smije uvoziti, poput jahti, sportskih i luksuznih automobila i određenog nakita. Do sada je bilo prepušteno pojedinačnim zemljama da odluče o tomu koju će robu tretirati kao luksuznu.

Sjeverna Koreja najavila 'preventivni' nuklearni udar!

"Sankcije će biti vrlo oštre", kazala je američka veleposlanica u UN-u Susan Rice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomati u Vijeću sigurnosti, međutim, ističu da će uspjeh novih mjera uvelike ovisiti o volji Kine, sjevernokorejske saveznice, da ih provede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo