PROCEDURA POŠTIVANA / Vincelj poginuo zbog zatajenja mine

Image

Nadnarednik Vincelj je pričekao pola sata i nakon toga otišao do rupe u kojoj su uništavane mine, no jedna je tek u tom trenutku eksplodirala.

30.6.2010.
12:32
VOYO logo

VELIKA BUNA - Iako je istraga na vojnom poligonu u Slunju još uvijek u tijeku,pretpostavlja se da je nadnarednik Vladimir Vincelj poginuo zbog zatajenja eksplozivnog punjenja tijekom uništavanja otpisanih mina za protutenkovski bacač te tromblonskih mina, objavljeno je u Zapovjedništvu za potporu.

Slučaj istražuje krim odjel Vojne policije, a formirano je i posebno povjerenstvo koje će ispitati pogibiju nadnarednika. Satnik Mile Tomić, Vinceljev bivši zapovjednik i mentor u obuci rekao je da je nadnarednik bio vrhunski profesionalac s 12 godina radnog staža na ovim poslovima te da je izobrazbu završio s odličnim ocjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da se otpisana minsko-eksplozivna sredstva uništavaju po propisanim procedurama u tzv. "fugasama" tj. rupama u zemlji dimenzija metar puta metar puta metar i u kojima se kontroliranom eksplozijom uništava do 60 kilograma eksplozivnih sredstava. Istaknuo je da je i pokojni Vincelj poštovao proceduru te da je tijekom uništavanja jedno od eksplozivnih punjenja u "fugasi" zatajilo. Nakon propisanog vremena od 30 minuta Vincelj je kao ovlaštena osoba krenuo prema "fugasi" i tada je došlo do eksplozije, rekao je Tomić.

Naglasio je da se rijetko događa da se tijekom uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava dogodi da "fugasa" zataji podsjetivši da je 1997. prilikom sličnog uništavanja na poligonu u Slunju jedan pripadnik OS RH poginuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo