STIGAO SLOVENSKI DOKUMENT / Više nema zapreka ulasku u NATO

Image

Slovenci su u posljednji trenutak deponirali ratificirani Protokol o ulasku Hrvatske i Albanije u NATO, tako da zapreka hrvatskom ulasku u taj vojni savez više nema.

30.3.2009.
17:24
VOYO logo

WASHINGTON - Manje od tjedan dana uoči sastanka na vrhu, na kojem bi Hrvatska i Albanija trebale biti primljene u članstvo NATO-a, Slovenija je u američkom State Departmentu deponirala ispravu o ratifikaciji Protokola o proširenju NATO-a.

"Sa zadovoljstvom možemo potvrditi da je Slovenija jutros predala svoj instrument o ratifikaciji u State Departmentu", kazala je glasnogovornica Odjela za europske poslove State Departmenta, dodajući da je prije toga to učinio i Portugal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal i Slovenija dvije su posljednje članice NATO-a koje su predale svoje ratifikacijske dokumente vladi SAD-a kao depozitaru Atlantske povelje, kojom je 1949. stvoren NATO, a čime su ispunjeni uvjeti da Hrvatska i Albanija na summitu NATO-a 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu sudjeluju kao punopravne članice.

State Department je o dovršenom procesu ratifikacije pristupnih protokola među 26 država članica u ponedjeljak obavijestio glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoop Schefera, koji će izdati službene pozive Hrvatskoj i Albaniji da i one predaju instrumente o ratifikaciji svog članstva u State Departmentu, čime će i službeno postati punopravne članice NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanici Hrvatske i Albanije vjerojatno će u utorak ili srijedu biti pozvani u Washington da predaju instrumente o pristupanju NATO-u koje su ratificirali njihovi parlamenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo