Stradanja u Gazi se nastavljaju / Više od 100 poginulih! Jedan holokaust ne opravdava drugi

Image
Foto: AP

Stotinjak Zagrepčana i Zagrepčanki pridružili su se milijunima u svijetu koji traže prekid vatre i zaustavljanje okrutnog ubijanja civila u Pojasu Gaze. Aktivisti su poručili da 'jedan holokaust ne opravdava drugi' i pozvali Izrael da se prisjeti stradavanja Židova u Vašavskom getu i prestane sa stvaranjem geta za Palestince i Palestinke.

20.11.2012.
9:15
AP
VOYO logo

Napadi na Gazu traju već sedmi dan, a dosad je poginulo najmanje 105 osoba, većinom žena i djece. Iako Izrael tvrdi kako gađaju vojne ciljeve, slike iz Palestine govore drugačije. Nedjelja je bila najpogibeljniji dan s 31 ubijenim Palestincem, većinom ženama i djecom.

Izrael je spreman za invaziju s kopna, poručio je jučer njihov ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Michael Oren. Ako do napada uistinu dođe, Hamasov vođa Khaled Mashaal tvrdi da će situacija postati 'nepodnošljiva'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijeno 80 Palestinaca, uglavnom žena i djece!

U Izraelu se primirje čini nemogućim

Bombardiranje Gaze: Izraelci ubijaju djecu i novinare!

Ubijeno devet članova iste obitelji, bombandiranje trajalo cijelu noć

Uz napad na četvrt Zeitun, izraelsko zrakoplovstvo je potpuno uništilo zgradu policije grada Gaze tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak. Izraelski ratni brodovi također su bombardirali Pojas Gaze tijekom noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je tijekom popodneva u zračnom napadu koji je uništio trokatnicu u četvrti Naser u gradu Gazi ubijeno devet članova iste obitelji.

"Pokolj obitelji Dalu neće ostati nekažnjen", upozorile su Brigade Ezedin al-Kasam, oružani ogranak Hamasa koji upravlja Pojasom Gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska također prosvjedovala

U ponedjeljak se pred izraelskom veleposlanstvom u Zagrebu održao prosvjed protiv izraelskog napada na Gazu.

Stotinjak Zagrepčana i Zagrepčanki pridružili su se milijunima u svijetu koji traže prekid vatre i zaustavljanje okrutnog ubijanja civila u Pojasu Gaze. Aktivisti su poručili da 'jedan holokaust ne opravdava drugi' i pozvali Izrael da se prisjeti stradavanja Židova u Vašavskom getu i prestane sa stvaranjem geta za Palestince. Naglasili su da ovo nije prosvjed protiv židovskog naroda već protiv politike izraelske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Occupay Croatia
Image
Foto: Occupay Croatia

EU poziva na primirje, ali nema konkretnih akcija

Ministri vanjskih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak na 'trenutačni' prekid neprijateljstava u Izraelu i u Pojasu Gaze, rekavši da bi primirje bilo u 'svačijem interesu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri okupljeni u Bruxellesu 'pozivaju na žuran prekid neprijateljstava, podupiru napore Egipta i drugih sudionika za posredovanje te izražavaju zadovoljstvo misijom glavnog tajnika UN-a (Ban Ki-moona) u regiji', po zaključcima s njihova sastanka.

Europski ministri 'odlučno osuđuju raketne napade na Izrael iz Gaze koje Hamas i druge skupine moraju odmah prekinuti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može biti opravdanja za namjerno gađanje nedužnih civila. Izrael ima pravo štititi svoje stanovništvo od takvih napada; zbog toga njegov odgovor mora biti razmjeran", dodaje se u tekstu.

Stanje kakvo vlada ovih dana "dodatno zahtijeva da se promiče rješenje dviju država koje bi objema stranama omogućilo da žive zajedno u miru i u sigurnosti", opetovali su ministri vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj poziv neće pomoći da se patnje privedu kraju", rekla je čelnica PLO-a Hanan Ahravi koja je pozvala međunarodnu zajednicu da 'zatraži od Izraela da zanemari svoje političke i vojne ciljeve i poštuje potpisane ugovore i međunarodno pravo'.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, nazočan u Bruxellesu, treba u ponedjeljak navečer i u utorak posjetiti Izrael i palestinska područja, rekao je njegov glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo