izbrisani iz sustava / Više od 10.000 branitelja ostaje bez hrvatskih invalidnina

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministarstvo branitelja je na adrese 10.009 ratnih vojnih invalida (RVI), pripadnika HVO-a koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske, poslalo rješenja u kojem ih se obavještava da nemaju status ratnoga vojnog invalida u RH.

20.9.2013.
13:47
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske posljednjih sedam dana je izbrisalo 10.009 ratnih vojnih invalida (RVI), pripadnika HVO-a koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske.

Naime, na njihove adrese ovih dana je stiglo rješenje u kojem se svakog pojedinačno obavještava da nemaju status ratnoga vojnog invalida u Republici Hrvatskoj jer se ne nalaze u Registru hrvatskih branitelja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Redom su to vojnici koji su potvrde o svojem statusu dobivali od generala Ljube Ćesića Rojsa, a ministar Predrag Matić ih je odlučio izbrisati jer mu se čine 'sumnjivima'.

"Radi se o pripadnicima HVO-a s takozvanog ‘Južnog bojišta’, uvedenih u mirovinski sustav Hrvatske. Rješenja su sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs. Sva su rješenja identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Zanimljivo je i da se to bojište proteglo od Posavine do dubrovačkog zaleđa", komentirao je Matić za 24sata.

Kako 24sata doznaje, ta rješenja bila su jedan od načina da vojnici iz HVO-a dobiju neka prava kao i hrvatski branitelji. No ministar je ratne vojne invalide naprosto izbrisao iz hrvatskog sustava kako bi zapravo spasio proračun od brojnih tužbi koje su se spremale.

"Oko 200 pripadnika HVO-a na nagovor nekoliko odvjetnika tužilo je Hrvatsku tražeći prava koja imaju i hrvatski branitelji", pojasnio je ministar.

Na ime tužbi traže oko 46 milijuna kuna, a zbog pravomoćnih presuda, Hrvatska je već isplatila gotovo 29 milijuna kuna. Zbog tih 200-tinjak slučajeva ministar je naprosto odlučio ukinuti status RVI-a za svih 10.009 pripadnika HVO-a.

"Otac mi se iznenadio kad je dobio rješenja. On je stopostotni ratni vojni invalid i sad gubi status RVI-a. Iz Hrvatske prima oko 8.000 kuna mirovine, a u BiH oko 1.600 kn invalidnine. Sad se boji da će izgubiti mirovinu, ali u pismu iz Ministarstva nigdje ne objašnjavaju što to za njega zapravo znači", prepričala je kći jednog pripadnika HVO-a.

Ministar Matić ipak umiruje da se nitko ne mora bojati da će ostati bez svojih dosadašnjih prava, pa tako ni mirovina.

No zbog ovog brisanja pripadnika HVO-a na noge se digao Ljubo Ćesić Rojs.

"Jesu li oni normalni? Zna li Milanović što mu ministar radi? Ako treba, bit ću svjedok na sudu svakom pojedinom branitelju da dokažemo njihov status. Pa i njima je zapovijedao Franjo Tuđman kao i braniteljima u Hrvatskoj. Ti ljudi su dali svoje ruke i noge u obranu, a sad ih brišu. Iznijet ću državnu tajnu kako smo im davali njihove statuse i šteta će se brojati ne u milijunima, nego u milijardama kuna", rekao je Ćesić Rojs.

"Ovim želimo zaštititi proračun od potencijalni tužbi, vođenih primjerom ovih 200-tinjak. Ne znam jesu li lakomisleni ili lakovjerni. No prije svega želimo zaštititi Domovinski rat i hrvatske branitelje od niskosti i beskrupuloznosti te želimo pokazati da Domovinski rat nije i ne smije biti prostor jagme i čerupanja", odgovorio je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo