Tko se sve treba bojati? / Vlada obećaje: Odzvonilo i lažnim socijalnim slučajevima!

Kreće revizija svih invalidskih mirovina kojih je u Hrvatskoj čak 25 posto - odnosno 250 tisuća. Osniva se Centar za medicinsko vještačenje, koji će analizirati dokumentaciju iz zdravstvenog sustava,a prevarantima će se oduzimati mirovine i morat će vratiti novac. Vlada obećava i da je.

5.9.2013.
19:39
VOYO logo

Vijest o uvođenju reda u invalidske mirovine za MandicuKnežević, koja je u mirovini deset godina, probudila je nadu da će jednoga dana osobe s invaliditetom živjeti bolje.

"Mnoge osobe s invaliditetom koje su u invalidskoj mirovini doista od toga ne mogu živjeti i toliko su male mirovine da je to zapravo socijalna pomoć", kazala je Mandica Knežević.

Prosječna invalidska mirovina iznosi oko 2.500 kuna, prima je oko 250 tisuća građana. Za ministarstvo rada ima ih previše.

"Niti smo mi bolesna nacija niti su uvjeti rada u Hrvatskoj tako lošiji nego što su u zemljama Europske unije da bi imali tako velik broj invalidskih mirovina one su posljedica onoga što je bilo u pljački i privatizaciji kad su se ljudi nasilno tjerali u invalidske mirovine i prijevremene mirovine", poručio je ministar rada MirandoMrsić.

Pa će bez mirovine ostat svi kojima se dokaže da su je dobili nezakonito.

"Moraju se bojati oni koji su nešto ispod stola ispod žita koji su se bavili nekakvim nečasnim nedopuštenim radnjama koje zaista ne služe na čast nikome", rekao je SrećkoVuković, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

"Svi oni koji su svoju invalidsku mirovinu dobili na temelju svog tjelesnog ili drugog oštećenja nemaju se čega bojati", izjavila je JozefinaKranjčec, Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida.

Prema Vladinoj uredbi, svi koji dobivaju invalidske mirovine ići će na provjere kod  neovisnog tijela  Ministarstva rada, a od početka iduće godine u Centar za medicinsko vještačenje.

"U taj centar će se ulaziti kao broj pod šifrom tako da ćemo i na taj način osigurati objektivnost da u sustavu nemamo problema kojih smo imali proteklih godina sjetimo se afere rubala i svega što se događalo", dodaje Mrsić.

Hrvatska je među zemljama s najviše invalidskih mirovina s udjelom većim od 25 posto, pa se stvari trebaju mijenjati. No stručnjaci na ministrove najave gledaju s oprezom.

"Moramo biti svjesni svih teškoća revizija jer Hrvatska je mala zemlja i bilo tko radi reviziju imat će velikih komplikacija to je dosta složen proces i skup i u cjelini čini mi se da je učinak takve mjere dosta upitan", kaže Predrag Bejaković, Institut za javne financije.

A revizija u socijali već je ukinula rješenja za 5.124 osobe koje su neopravdano primale pomoć.

"Bilo i slučajeva u kojima je osoba tri godine u kojima je bila zaposlena primala socijalnu pomoć, a u jednom slučaju isplaćivala se i 12 godina za umrlu osobu", kazala je  ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Zahvaljujući novom zakonu u Mrsićevom ministarstvu  takvih slučajeva i kod isplaćivanja invalidskih mirovina ne bi trebalo biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo