PROPAST INICIJATIVE / Vlada odbila prijedlog: 'Nema temelja za Ustavni zakon o braniteljima'

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja, Igor Kralj/PIXSELL

Vlada smatra da se donošenje zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u kojem bi bila objedinjena sva njihova prava, ne može prihvatiti jer prijedlog nije dovoljno potkrijepljen analizom i ocjenom stanja

9.4.2015.
10:00
Vjeran Zganec-Rogulja, Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici dala negativno mišljenje na prijedlog 54 saborska zastupnika, mahom iz oporbe, koji su tražili da se sva braniteljska prava objedine u jedan zakon koji bi imao ustavni karakter.

Naime, zastupnici su tražili od Vlade da se zaključkom obveže da Hrvatskom saboru, uz jedinstveni zakon o pravima branitelja koji bi imao ustavni karakter, predlože i izmjene svih zakona koji uređuju braniteljska i prava članova njihovih obitelji, a radi usklađivanja sa spomenutim zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada smatra da se donošenje zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u kojem bi bila objedinjena sva njihova prava, ne može prihvatiti jer prijedlog nije dovoljno potkrijepljen analizom i ocjenom stanja.

Ministar branitelja Predrag Matić kazao je kako ne postoji ustavna osnova u Ustavu RH kako bi se donijela takva odluka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji potreba da se Prijedlogom zaključka Vlada Republike Hrvatske obveže da Hrvatskome saboru predloži donošenje izmjena i dopuna svih zakona koji reguliraju određena prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji radi usklađivanja sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji iz točke 1. Prijedloga zaključka, s obzirom da je riječ o redovitom, obveznom postupku usklađivanja unutarnjeg zakonodavstva i redovitim obvezama Vlade Republike Hrvatske, te nema potrebe da Hrvatski sabor posebnim zaključkom unaprijed obvezuje Vladu Republike Hrvatske na potrebu međusobnog usklađivanja zakona i drugih propisa", rekao je Matić.

"Vlada Republike Hrvatske je mišljenja da ne postoji pravni temelj da se obveže da Hrvatskome saboru predloži donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Naime, za donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji potrebno je prije svega da postoji ustavna osnova koja u sadašnjem Ustavu ne postoji. Dakle, Vlada Republike Hrvatske nema pravni temelj za predlaganje donošenja Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji dok ne stupe na snagu  promjene Ustava kojim bi se predvidjelo donošenje rečenoga Ustavnog zakona", pojasnio je ministar branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženi zaključak o načinu reguliranja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji potpisali su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a, HSS-a, HSP AS-a, DC-ova Vesna Škare Ožbolt, nezavisni Jadranka Kosor i Branko Vukšić te SDP-ov Franko Vidović.

'Kupari - atraktivan paket za investitore'

Vlada je također izglasala i odluku o objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari, na lokaciji Kupari i u Općini Župa dubrovačka. Unutar projekta, predviđena je izgradnja i obnova hotelsko-turističkog kompleksa po modelu prava građenja i služnosti na rok od 99 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projekt Kupari ide u realizaciju, hotel mora biti gotov u roku od 48 mjeseci od ishođivanja građevinske dozvole", istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin. 

"Ovo je vrlo atraktivan paket za investitore", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP nabavlja nova vozila

Prihvaćen je prijedlog zaključka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za nabavu vozila u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine.

"Ovim Prijedlogom zaključka odobrava se Ministarstvu unutarnjih poslova nabava 13 osobnih automobila presretača, 13 kombi vozila (od čega 11 za očevide i nadzor teretnih vozila te dva za prijevoz), 6 motocikala, te otkup jednog sanitetskog vozila i jedne cisterne za gorivo za helikoptere nakon isteka ugovora o leasingu, sve u ukupnoj vrijednosti od 13.380.000 kn sa PDV-om. Navedena vozila nabavljaju se u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020., za potrebe prometne policije. Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa financira se iz ostvarenih ostalih prihoda za posebne namjene, pri čemu su jedan od izvora prihoda i sredstva stručnih organizacija utvrđena posebnim ugovorom s Ministarstvom unutarnjih poslova. Financijska sredstva za nabavu navedenih vozila osigurana su u Državnom proračunu za 2015. godinu", pojasnio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić morala je odbiti prijedlog zastupnika Mladena Novaka o financiranju doplatka za djecu iz proračunske rezerve. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo