telefonska sjednica / Vlada odobrila prelazak granice i pružanje humanitarne pomoći

Image
Foto: RTL

Kako je priopćeno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, Vlada RH je danas na telefonskoj sjednici "donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga RH u pružanju humanitarne pomoći.

31.8.2013.
11:28
RTL
VOYO logo

Požari koji su buknuli u Portugalu u kojima je poginulo pet osoba i s kojima se bori oko 400 vatrogasaca u subotu su donekle stavljeni pod kontrolu, no vatrogasne službe su i dalje u stanju pripravnosti zbog bojazni od novih požara, priopćila je civilna zaštita.

"Stanje je mirnije, no mi smo i dalje na oprezu", kazao je Carlos Guerra, glasnogovornik Nacionalne uprave za civilnu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gašenju požara portugalskim vatrogascima su u pomoć pritekli francuski i španjolski kanaderi, a hrvatska vlada je u subotu odobrila korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane kao pomoć u gašenju požara u Portugalu do 4. rujna.

Kako je priopćeno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, Vlada RH je danas na telefonskoj sjednici "donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga RH u pružanju humanitarne pomoći. Odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH, radi pružanja pomoći u gašenju požara Portugalskoj Republici" te se "odobrava korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane do 4. rujna 2013. godine".

Odluku je donesena na temelju Zakona o Vladi RH i Zakona o obrani, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje se smirilo u petak navečer nakon što je pod kontrolu stavljen požar na planinskom lancu Caramulo, u središnjem Portugalu. Taj je požar gasilo u petak više od 800 vatrogasaca uz pomoć devet zrakoplova i helikoptera, no usprkos smirivanju stanja meteorolške su prilike u idućih nekoliko dana vrlo nepovoljne.

Zbog podmetanja požara u spomenutom području priveden je 20-godišnji mladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike