Zaštita najsiromašnijih / Vlada se dogovorila tko su najugroženiji kojima će otpisati dugove!

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je danas da su utvrđeni kriteriji na temelju kojih će se bankama i telekomima ponuditi otpis dugova socijalno najugroženijima te najavio da će Vlada, ako tvrtke na to ne pristanu, ići na zakonski moratorij na ovrhe.

17.9.2014.
17:27
VOYO logo

Mjesecima nakon prvih najava, u Vladi su uspjeli dogovoriti tko su socijalno najugroženiji hrvatski građani. Međutim, ne otkrivaju kriterije po kojima će se ta kategorija odrediti te im se slijedom toga omogućiti i otpis dugova. Dok oporba iznenađujuće želi vjerovati kako je Vlada sposobna riješti problem, sumnju opet bude koalicijske razmirice: oko outsourcinga, odnosno spin offa, dogovora očito nema na vidiku.

Gomile starih dugova pred socijalno najugroženijim građanima uskoro bi mogli nestati. Iako ih još ne žele otkriti, u Vladi su definirali kriterije za građane kojima bi dio duga prema bankama, telekom operaterima i komunalnim tvrtkama mogao biti otpisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unutra ulaze socijalno ugroženi, ulaze i neke kategorije najvjerojatnije umirovljenika, vezat ćemo se na određenu liniju siromaštva, koristit ćemo sve službeno dostupne podatke kako nam se ne bi dogodilo da 'prođe' netko tko se ne bi smio provući", pojasnila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

A takvih bi moglo biti dosta jer dugovanja manjih od 10.000 kuna prema raznim vjerovnicima u Hrvatskoj je oko 140.000. Njihova ukupna vrijednost je oko 543 milijuna kuna. No, prema neslužbenim projekcijama, socijalno najugroženijih građana koji bi ispunili kriterije za otpis duga je tek oko 10.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njih će Vlada tražiti oprost idućeg tjedna. Vjerovnicima, među kojima bi trebao biti i HEP, nude porezne olakšice čak i za ovrhe koje još nisu pokrenute. Ne bude li s druge strane dobre volje, poručuju da imaju rješenje.

"Mi njima ne možemo narediti da otpišu dio duga, ali ćemo staviti određeni moratorij da se za taj dio građana, dok god traje ekstremna situacija, da se ne potiče ovrha, prodaja nekretnina, deložacije, to želimo spriječiti", istaknuo je ministar financija Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako se dogovorimo s telekomima i bankama, to će ići relativno brzo",  dodao je.

Oporba želi vjerovati da je Vlada sve to sposobna učiniti, i to u razumnom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su već imali puno takvih pokušaja, puno lijepih rečenica, puno dobrih obećanja koja nisu realizirana. Volio bih da uspije to, volio bih radi naših građana, ali baš me zanima hoće li uspjeti", kazao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Problem je i dalje sudbina outsourcinga, odnosno spin offa.  HNS i SDP su i dalje, čini se, daleko od bilo kakvog rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko se mogu dokumentirati uštede, svaka čast. Apsolutno ništa protiv! Ali se zaista moraju dokumentirati. A još jedan Zagrebački holding na razini države nema smisla", izjavila je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

"Otpori jesu veliki sa svih strana, ali ja ću se osobno truditi da to odradimo do kraja, jer moramo se konačno početi racionalnije ponašati", uzvratila je Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za racionalnije ponašanje važan preduvjet bila bi koalicija koja funkcionira.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo