godinu dana nakon / Vlada se pohvalila obnovom poplavljenih područja: 'Sve će biti bolje nego što je bilo'

Na području županjske Posavine zahvaćenom poplavom u postupak obnove ušle su 2162 kuće od kojih je do sada obnovljeno 1557, a u tijeku je obnova 611 kuća, navela je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritarš podnoseći izvješće o obnovi na sjednici Vlade koja se u srijedu održava u Gunji

13.5.2015.
12:00
VOYO logo

Današnja sjednica Vlade održava se u Gunji gdje ministri podnose izvješće o sanaciji stanja na području Vukovarsko-srijemske županije nakon poplava koje su to područje pogodile u svibnju prošle godine.

Na stradalom području je do danas pokrenut postupak za obnovu 2.204 poplavljenih kuća. Radovi na obnovi završeni su na 1.557 poplavljenih kuća, a u tijeku je obnova njih 611. Vlasnicima kuća isplaćeno je 60 milijuna i 700 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a do kraja travnja 2015., u obnovu zgrada javne namjene i obiteljskih kuća uloženo je više od 320 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država je napravila sve da vrati stvar i u početno stanje. Država i uzima poreze od ljude da bi im bila pri ruci kada zatreba", kazao je uvodno premijer Zoran Milanović.

Image
proces obnove /

Mrak Taritaš za RTL Direkt: 'Sve kuće će biti u funkciji do 15. kolovoza'

Image
proces obnove /

Mrak Taritaš za RTL Direkt: 'Sve kuće će biti u funkciji do 15. kolovoza'

'Sve će biti bolje nego prije'

Načelnik Gunje Hrvoje Lucić rekao je kako je jako zadovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je napravila puno za Gunju, sve će biti i bolje nego što je bilo. Ali molim samo da nam pomognete da otvorimo radnu mjesta da nam mladi ne odlaze", dodao je. 

"U obnovu poplavljenih područja uloženo je oko 300 milijuna kuna, a obnova će ukupno koštati oko 450 milijuna. Svi objekti javne namjene su obnovljeni. Sve centralne i područne škole počele su s nastavom na vrijeme. U 10 mjeseci napravili smo značajan posao", kazala je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dosad napravilo?

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je obnovljeno 13,5 kilometara savskog nasipa i sanirana su dva proboja u Rajevom Selu i Račinovcima. Dodao je kako je država na to utrošila 114,5 milijana kuna. 

"Obnovili smo i vodoopskrbnu mrežu. Obnovili smo 1.140 priključaka i izgradili novih 3.086, za što smo izdvojili 18,5 milijuna kuna", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država je napravila sve da vrati stvar i u početno stanje. Država i uzima poreze od ljude da bi im bila pri ruci kada zatreba Zoran Milanović

Jakovina je podsjetio i kako je tijekom poplave s stradalog područja spašeno oko 11.000 grla stoke koja je smještena na 400 farmi u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Utopilo se nešto više od 11.500 grla stoke te je uklonjeno 268 tona životinjskih ostataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnoseći izvješće o obnovi prometne infrastrukture, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naveo je kako je u obnovu cesta do sada je uloženo 5.673.831,70 kn bez PDV-a. Potrebno je sanirati 45 km razvrstanih i 61 km nerazvrstanih cesta, odnosno ukupno 106 km, rekao je ministar Hajdaš Dončić. Dodao je da je na stradalom području obnovljena i željeznička pruga Vinkovci-Gunja na kojoj je potrebno još pustiti u funkciju uređaj za osiguranje željezničko-cestovnoga prijelaza sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima u stajalištu u Gunji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić navela je kako se uvažavajući potrebu pomoći lokalnom stanovništvu, Vlada uz niz drugih mjera, putem Ministarstva socijalne politike uključila u prikupljanje humanitarne pomoći koju su građani u početku donosili u prostore Ministarstva u Savskoj 66, te u Paviljon broj 34. na Zagrebačkom velesajmu od kuda je stradalima poslano 120 kamiona i šlepera humanitarne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pružanje psihosocijalne pomoći stradalima započelo je neposredno nakon katastrofe i još uvijek se pruža", kazala je dodajući kako je ukupno isplaćeno 2,5 milijuna kuna jednokratnih pomoći. Privremeni smještaj bio je osiguran za 1000 osoba na nekoliko lokacija. U pet kontejnerskih naselja na stradalom području smještaj je pronašlo 640 osoba od kojih se gotovo polovica već vratila u svoje obnovljene domove, navela je Opačić.

O poduzetnim mjerama u zaštiti zdravlja govorio je ministar zdravlja Siniša Varga pohvalivši prekograničnu suradnju s BiH na suzbijanju najezde komaraca. Također je napomenuo kako je u Gunji izgrađen moderan i funkcionalan objekt županjskog Doma zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oružane snage Republike Hrvatske, po riječima ministra obrane Ante Kotromanović, aktivno su se od prvog dana uključile u pomoć na stradalom području. Tako je na tri lokacije u Gunji i dvije u Drenovcima bilo razmješteno pet pokretnih kuhinja u kojima je za civilno stanovništvo pripremljeno i podijeljeno 65.618 obroka. Dva transportna helikoptera Mi-8 MTV1, koji su proveli 76 letova u trajanju 41 sata i 45 minuta, ukupno su prevezli oko humanitarnog 200 tona tereta. Vojska je izgradila i most u Račinovcima, naveo je Kotromanović zaključivši kako je riječ o 'klasičnom primjeru korištenja oružanih snaga u miru'.

Image
Image

Razmjeri katastrofe

U tim su poplavama dvije osobe smrtno stradale, na tisuće ljudi bilo je prisilno raseljeno, a ukupne štete procjenjene su na oko 1,7 milijardi kuna od kojih samo štete na objektima 1,2 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poplavi koja je, nakon povijesno visoke razine vodostaja rijeke Save i puknuća savskog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela 17. svibnja zadesila dio županjske Posavine, u cijelosti ili djelomično poplavljena su bila naselja Gunja, Rajevo Selo, Račinovci, Đurići, Posavski Podgajci i Soljani. U poplavi su smrtno stradale dvije osobe. Po podacima Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, štete su procjenjene na više od 7.500 objekata u iznosu većem od 1.2 milijardi kuna.

U vrijeme poplave svakodnevno je na ugroženom i poplavljenom području bilo oko 2000 pripadnika vojske, policije, vatrogasaca, Hrvatske gorske službe spašavanja, djelatnika Crvenog križa i volontera. Visokim vodostajem Save i poplavom je bilo ugroženo oko 35.000 stanovnika od kojih je evakuirano oko 13.000. Evakuirano je i oko 10.000 grla stoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnovljen je u cijelosti savski nasip te mjesta proboja kod Račinovaca i Rajevog Sela. Za opširnu sanaciju prometne infrastrukture predviđeno je i odobreno 95,3 milijuna kuna bez PDV-a. Pomoć u iznosu 37,5 milijuna kuna primila su 672 poljoprivredna proizvođača, a financijska podrška pružena je 61 poslodavcu za 308 radnika te 148 samostalnom obvezniku plaćanja doprinosa za što je isplaćeno 13.299.402,53 kn. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najvećem naselju na tom području - Gunji, u kojoj živi više od 5.000 stanovnika, do sada se prema riječima načelnika te općine Hrvoja Lucića vratilo oko 1000 obitelji, odnosno oko 60 posto stanovnika

Sjednica Vlade u Gunji druga je Vladina sjednica na području županjske Posavine u manje od godinu dana. U cilju početka što brže obnove poplavljenih kuća i objekata, Vlada je 22. svibnja 2014. održala izvanrednu sjednicu u Županji te donijela niz odluka vezanih uz sanaciju šteta i obnovu. Hrvatski sabor donio je 18. lipnja 2014. godine Zakon o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije, a 3. srpnja 2014. donesen je i Program obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo