HDZ-ov odbor pesimističan / 'Vladin masterplan je izradila francuska agencija s balkanskom pameti'

Image
Foto: RTL

Sve programske mjere koje Vlada predlaže za iduće tri godine vezane su samo uz reorganizaciju, bez ikakve suštine, rekla je Maletić.

27.12.2013.
18:31
RTL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić ocijenili su danas da vladine najavljene programske mjere neće dovesti do rezultata te da je aktualni vladin masterplan bolnica izradila "francuska agencija sa balkanskom pameti".

Podsjećajući da je HDZ-ov Odbor za zdravstvo još prije godinu dana dao program i nacrt kako reorganizirati hrvatski zdravstveni sustav, Ćorušić je na konferenciji za novinare u sjedištu HDZ-a rekao da je aktualni masterplan bolnica po naputku ministra zdravlja Rajka Ostojića izradila "francuska agencija, ali s balkanskom pameti". Za 1,5 milijuna kuna godišnje izradili su ga, kazao je, bivši slovenski ministar zdravstva Dorjan Marušič, obiteljski liječnik iz Beograda Ivan Jekić, profesor na mostarskom Sveučilištu Boris Hrabač te Valentina Prevolnik Rupel iz Ljubljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska ima bolje doktore od onih koji su izradili masterplan bolnica. Mi smo mogli taj plan izraditi sa svojim doktorima koji rade u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i koji su za to plaćeni", istaknuo je Ćorušić.

Smatra kako "zbog svojih odnosa s premijerom Zoranom Milanovićem," zdravstveni sustav ne vodi ministar Ostojić, već ga vode ministar financija Slavko Linić i premijer Milanović "s trabantima koje je zaposlio u Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje." Ističući da Vlada ide krivim putem, Ćorušić je kazao i da HDZ-ov program reorganizacije bolnica jamči ravnopravnost i solidarnost u plaćanju, u bolesti i u odgovornosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve programske mjere koje Vlada predlaže za iduće tri godine vezane su samo uz reorganizaciju, bez ikakve suštine, rekla je Maletić. "Vlada se formom bavi već dvije godine, a bavljenje time ne daje nikakva rezultata", kazala je.

Osvrćući se na mjere vezane uz prateće službe i 'outsourcing', ocijenila je kako se radi samo o prelijevanju iz šupljeg u prazno jer se troškovi samo prebacuju iz jednog sektora u drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maletić smatra da u reformi pravosuđa naglasak ne smije biti samo na spajanju i razdvajanju sudova, već je potrebno provesti suštinske zakonodavne reforme koje će zakonodavstvo učiniti jasnijim i jednostavnijim, prvenstveno za investitore i poduzetnike.

"U predloženim vladinim mjerama niti riječi nema o poduzetništvu i gospodarstvu. Glavno što moramo napraviti je poticanje poduzetništva kako bi postigli rast i razvoj, a mjere za poticanje poduzetništva su uvijek vezane uz pojednostavljivanje pravosudnog sustava te pravnu stabilnost, koju sada investitori i poduzetnici nemaju", upozorila je Maletić. Smatra i da školstvo treba biti u funkciji gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je najavljeno u programskim mjerama neće dovesti do rezultata. Vlada i sama priznaje da je usporena, a ona ne samo da je usporena već spava duboki zimski san", rekla je Maletić.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo