KRIVI SU! / Vlahušiću godinu dana, Vićanu 10 mjeseci za aferu 'Šipan'

Image
Foto: Pixsell

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i njegov koalicijski partner Pero Vićan proglašeni su krivima u aferi 'Šipan'. Vlahušić je dobio godinu dana, a Pero Vićan na 10 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine.

18.12.2012.
12:21
Pixsell
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Splitu točno u podne izrečena je presuda dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću za zlouporabu položaja i ovlasti te te njegovom koalicijskom partneru Peru Vićanu za poticaje na to kazneno djelo u aferi "Šipan".

Sud je obojicu proglasio krivima - Vlahušić je dobio godinu dana, a Vićan 10 mjeseci zatvora, obojica uz rok kušnje od tri godine. Obojica su bila u zgradi Županijskog suda u Splitu na izricanju presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i u slučaju predsjednika njegove stranke Radimira Čačića, ova presuda bi mogla odrediti daljnji politički put Andra Vlahušića, HNS-ovog kandidata za još jedan gradonačelnički mandat, piše Dubrovniknet.

Podsjetimo, u Vlahušića se prema USKOK-ovoj optužnica tereti da je u travnju 2010. godine protivno gradskom statutu odobrio dva milijuna kuna pozajmice Vićanu, čija je tvrtka 'Dubrovačko primorje' bila u teškoćama.

Nadalje se u optužnici navodi da je Vićan potom u dogovoru s Vlahušićem predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), koje je s gradom u poslovnom odnosu, lažno prikazao da je grad donio odluku o kupnji čestice njegove zgrade "Dubravke", tzv. općinske zgrade na otoku Šipanu, za pet milijuna kuna. U USKOK-u kažu da je Vlahušić znao da takva odluka nije donesena.

Za tu navodnu kupnju Vićan je od predsjednika DPDS-a zatražio da njegovoj tvrtki iz sredstava koja pripadaju gradu, kao predujam za navodno dogovorenu kupoprodajnu cijenu, isplati milijun kuna, pa je Malo vijeće DPDS-a uvjereno da je to točno i odobrilo isplatu. Preostalih milijun kuna Vićanu nije uplaćeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opisani način Vlahušić je Vićanovoj tvrtki omogućio nezakonito dobivanje milijun kuna pozajmice od gradskog novca, tvrde u USKOK-u, u kojem su za obojicu tražili da im se izreče propisana kazna od 3 mjeseca do 3 godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo