SILOVANJE AKTIMA / 'Vlast se boji svoga naroda, pa ne zaslužuje biti na vlasti'

'U Vladi je zavladala panika, izvlače podatke koji im pašu, dodvoravaju se građanima. Milanović se ispričava što to dugo traje, ali to podsjeća na predizborne govore. Oni su pokazali da im ne treba vjerovati', oštar je bio Krešimir Sever dan uoči velikog sindikalnog prosvjeda.

30.4.2013.
12:37
VOYO logo

Uoči velikog prosvjednog skupa najavljenog za Međunarodni praznik rada u Zagrebu, čelnici sindikalnih središnjica su već tradicionalno, u spomen na poginule hrvatske branitelje, položili vijenac i zapaliti svijeću kod križa na groblju branitelja na zagrebačkome groblju Mirogoj. Još su jednom istaknuli svoje ciljeve na prosvjedu, kao i poruke koje žele poslati Vladi.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izjavio je kako na prosvjedu ne očekuje samo svoje članove, kojih će biti 10 do 15.000, nego i ostale građane, udruge, branitelje i sve ostale. Istaknuo je kako je Međunarodni praznik rada poruka premijeru i ministrima da mijenjaju smjer te da se ta poruka treba provesti u djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke od zakonski promjena jesu na dobrom putu zaštite građana, ali bih volio da se i neke od Josipovićevih mjera provedu u djelo. U tom smisli podržavamo, ali i inzistiramo da se brže provode predstečajne nagodbe, da se radnici spase", naglasio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

"Inzistirat ćemo na promjeni porezne politike, smanjiti poreznu presiju radnicima i poduzetnicima. Previše je administrativnih prepreka, čak 550 parafiskalnih nameta je na cijeni rada i to onemogućava investicije. Želimo da se projekti koji su najavljivani počnu provoditi u djelo. Ako će Vlada raditi odlučnije i žešće nego u ovih godinu i pol dana, onda ćemo iskazivati zadovoljstvo, ali do sada nismo imali prilike za to", dodao je Matijašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da je prosvjed već uspio, barem prema podacima o brojnosti članstva koje dolazi. Jedino je pitanje, smatra, koliko će se nezadovoljnih građana pridodati prosvjednoj povorci.

"U Vladi je zavladala panika, izvlače podatke koji im pašu, dodvoravaju se građanima. Milanović se ispričava što to dugo traje, ali to podsjeća na predizborne govore. Oni su pokazali da im ne treba vjerovati. Obećali su državnim i javnim službenicima kako neće dirati njihove plaće pa su ih opet dirali", naglasio je predsjednik NSH.

"Nema tih u Hrvatskoj koji mogu biti zadovoljni osim šačice elite. Vlast se boji svoga naroda, pa ne zaslužuju biti na vlasti. Narod s pravom traži promjene - ako ne budu u stanju mijenjati smjer, treba mijenjati Vladu", oštar je bio Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

"Sindikati su uvijek bili za razgovor i pokazali su želju argumentima doći do cilja. Ova Vlada, dok je bila u opoziciji, slikala se s nama. Kada su došli na vlast, pokušali od nas napraviti smokvino lišće, pa su silovali i zakonskim aktima poništili sve postignuto u socijalnom dijalogu", dodao je predsjednik URSH-a (Udruga radničkih sindikata Hrvatske) .

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata srednjih škola je rekao kako u srijedu neće govoriti na skupu. Naglasio je kako Hrvatskoj treba optimizam i da je prosvjed misija vraćanja vjere u moć sindikalne inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se kako ćemo izazvati Vladu da pokrene promjene. Hrvatska je po plaćama u obrazovnom sustavu na 19. mjestu. To je tragično. Za njih je to najbezvrijedniji posao iako se ulaganje u obrazovanje višestruko vraća. U Europskoj uniji od 18 sektora, plaće u obrazovanju sektoru su na petom mjestu. Nadamo se da ćemo i mi krenuti prema tome, a ne da budemo posljednji", rekao predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo