reakcija na presudu / Vojvođanski Hrvati žele normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije

Image
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić rekao je kako bi htio da počne novo doba u odnosima Sbrije i Hrvatske, ali kako je to nemoguće dok lideri ne povedu dijalog o normalizaciji odnosa.

4.2.2015.
13:04
Tomislav Krasnec/PIXSELL
VOYO logo

Vojvođanski Hrvati su pratili izricanje presude o međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, jer odnosi dvije zemlje izravno utječu na njihov položaj, ali nisu imali konkretna očekivanja, rekli su u srijedu čelnici ove manjine u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini dodajući kako žele novo doba u odnosima dvije zemlje no da toga neće biti bez iskrene želje za normalizacijom.

"Dobro je poznato da u Srbiji postoji visok animozitet prema Hrvatima, i zato se sa strepnjom pitam što bi bilo da je odluka Suda bila drugačija", kazao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuntić dodaje kako postoje očekivanja da će biti okrenuta nova stranica u odnosima dvije zemlje, no po njegovu mišljenju do toga još jedno vrijeme neće doći.

"Kao i svi Hrvati u Srbiji i ja bih želio da počne novo doba u odnosima Srbije i Hrvatske, ali šanse su male. Zašto? Pa bilo je u našoj novijoj povijesti više takvih prigoda za novi početak i uvijek se na kraju napravio korak naprijed, a zatim jedan ili čak dva unazad", naveo je Kuntić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će i ostati, ističe Kuntić, "dok god lideri dviju zemalja ne otvore sve karte i iskreno ne povedu dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske. Tada će i animozitet kojega osjećamo nadamo se biti daleko manji, ili ga neće biti".

Politički analitičar i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov navodi da su vojvođanski Hrvati bili zainteresirani, ali neutralni promatrači sudskog procesa između domicilne i matične zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žigmanov također vjeruje da odbacivanje tužbi jedne i druge države neće utjecati na promjenu zahlađenih odnosa među njihovima liderima, ali da je Hrvatska u boljoj poziciji zbog pripadnosti Europskoj uniji.

Vojvođanska vlada i lideri Demokratske stranke (DS) koji je vode nisu se oglašavali u povodu odbacivanje međusobnih tužbi za genocid Srbije i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojvođanski mediji su uoči izricanje presude Međunarodnog suda pravde prenijeli prognozu poznatoga srbijanskoga profesora međunarodnog prava akademika Tibora Varadya kako će obje tužbe biti odbačene i da će to imati "otrežnjujući učinak" na obje nacije i njihove lidere.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo