GRČIĆ O OPASCI MMF-a / 'Volio bih da smo na dnu da se napokon počnemo oporavljati'

'Ja bih volio da smo sada definitivno na dnu i da u drugom dijelu ove godine ostvarimo određenu vrstu oporavka', kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

27.2.2013.
20:14
VOYO logo

"Brže s reformama, više režite" - poruku kakvu je Milanovićevoj vladi početkom mjeseca već poslala kreditna agencija Standard & Poor's, danas je uputio i MMF.

U svojoj zaključnoj izjavi nakon 'inspekcije' u Hrvatskoj, prognoziraju Vladi male šanse za ostvarenje rasta BDP-a, a velike da probije granicu deficita od 4 posto. Pozdravljaju rezanje plaća u javnom sektoru od 3 posto, no preporučuju i dodatno kresanje, kako navode, "neodrživih izdataka za mirovinsko i zdravstveno osiguranje".

Osobito je zanimljiv dio izvješća u kojom MMF ističe da podržava plan Vlade o dizanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina. Iz Vlade opovrgavaju da su takvo što obećali MMF-u.

Misija MMF-a nakon boravka u Hrvatskoj izvijestila je kako podržava plan Vlade da se dobna granica za odlazak u mirovinu i za muškarce i za žene podigne sa 65 na 67 godina života. Međutim, to opovrgava ministar rada i mirovinskog sustava MirandoMrsić koji napominje da to nije u planu za 2013. Takvog prijedloga, kaže, nema u nacrtu novog zakona o mirovinskom osiguranju. A MMF-ovu opasku doživljava samo kao preporuku.

Image
Image



"Vidim da u izvješću piše da bi to trebalo do 2013. - to ne dolazi u obzir... Imamo i veliki broj nezaposlenih, a otvaranje radnih mjesta je također poglavlje koje treba otvoriti. Po nekakvim parametrima i trendovima, to će nas dočekati tek u drugoj polovici ovog desetljeća", izjavio je Mrsić.

"Neke promjene u mirovinskom sustavu će se sigurno dogoditi, a ova mjera s produljenjem radnog vijeka na 67 godina, čak i kada bi se sada donijela, ne bi došla na snagu prije 2017. godine. Ja bih volio da smo sada definitivno na dnu i da u drugom dijelu ove godine ostvarimo određenu vrstu oporavka", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU BrankoGrčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo