tROŠIMO VIŠE OD STANDARDA / Vrdoljak o uštedi: Ponašamo se k'o pijani milijarderi!

Nakon mjeseci najava napokon predstavljen Vladin projekt energetske obnove zgrada u javnom sektoru. Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak koji planira uložiti 200 milijuna eura, zaposliti firme i otvoriti nova radna mjesta počeo je vrlo skromno. S jednim vrtićem i šest škola u Varaždinu.

14.5.2012.
18:28
VOYO logo

Dotrajala stolarija, fasada u raspadu, star sustav grijanja, slika je najstarije osječke škole sa 635 učenika, koja je uz to i energetski neučinkovita. Godišnji limit troška za grijanje već je premašen.

To je jedna od brojnih javnih zgrada kojima slijedi energetska obnova jer njihovu neučinkovitost, kaže ministar graditeljstva IvanVrdoljak, plaća država.

"Mi se danas ponašamo kao pijani milijarderi i trošimo tri do četiri puta više energije nego razvijene EU zemlje. Grijemo nebo, svemir, što god to bilo", rekao je ministar graditeljstva.

Zato Ministarstvo ima plan. Cilj je potrošnju toplinske energije starih zgrada, koja iznosi do 250 kwh, nakon obnove srezati na maksimalno 80. Razlika u trošku iskoristit će se za otplatu kredita HBORU ili europskim bankama koje će financirati obnovu.

Priča ide ovako: Vlasnici obnovu svojih zgrada predlažu ministarstvu, koje bira odgovarajuće. Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora na javnom natječaju odabire ponuđača.

Izradu projektnih zadataka plaća ministarstvo, a izrađuju ih stručni timovi. Tjedno će se otvarati između 10 I 20 natječaja.

Dosad je izrađeno 78 projektnih zadataka vrijednih 435 milijuna kuna. Do kraja lipnja bit će ih 300, a do kraja godine 500. Za obnovu je ove godine iz HBORA i investicijskih banaka osigurano 200 milijuna eura.

Obnova zgrada trebala bi djelomično pokrenuti i posrnulo gospodarstvo, pogotovo beživotni građevinski sektor.

Na obnovu će i bolnice, fakulteti, domovi zdravlja. U ministarstvu se hvale da to prvi takav program u zemljama Unije. Još ga samo treba potvrditi u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo