nasipi odolijevaju / Vrhunac vodenog vala: Idućih sedam dana moramo biti oprezni

Vodeni val je stigao u Hrvatsku. Sutra se očekuje vrhunac vodenog vala u Aljmašu, prekosutra u Vukovaru, a u nedjelju u Iloku, kada će i izaći iz Hrvatske. Međutim, to ne znači da je opasnost prošla.

13.6.2013.
18:27
VOYO logo

Vodeni val na Dunavu koji je poharao srednju Europu i sa strepnjom se očekivao u Hrvatskoj, stigao je nešto iza podneva kod Batine.

Kroz to mjesto u ovim trenucima trebao bi proći i njegov vrh - što je vodostaj diglo do 769 centimetara. Širina rijeke je u prosjeku 500 do 600 metara, a ponegdje i kilometar do dva. Prosječna dubina je između sedam i osam metara.

Val se kreće brzinom od 3,6 kilometara na sat, odnosno 60 kilometara na dan pa se u Vukovaru očekuje u subotu, a u Iloku i na izlazu iz Hrvatske bit će u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeni val je čak nekoliko centimetara niži od prognoza

Voditelj Glavnog centra za odbranu od poplava je kazao za RTL Danas kako je Hrvatska dočekala vodeni val.

"Konačno sada pri ulasku vodenog vala u Hrvatsku vidimo o kojoj se snagi radi. Sve je u skladu s prognozama, čak će biti i koji centimetar niži od predviđanja. Dakle, nikakvih problema neće biti. Bitno je da smo se mi dobro pripremili čak i ako prognoze zakažu", rekao je Đuroković.

"Vidjeli smo što se događalo uzvodno, sve smo pripremili. Mirni, spokojni i optimistični čekamo da vodeni val prođe u svojoj punoj snazi kroz Republiku Hrvatsku", dodao je.

Sutra se očekuje vrhunac vodenog vala u Aljmašu, prekosutra u Vukovaru, a u nedjelju u Iloku, kada će i izaći iz Hrvatske. Međutim, to ne znači da je opasnost prošla.

"Idućih pet do sedam dana potencijalna opasnost i dalje postoji. U konačnici, izvanredne mjere su Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ne smijemo se opustiti. Trebamo biti koncentrirani da uz pomoć vojske i drugih struktura hrvatskog društva zaštitimo građane na ovom području", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovar spreman dočekuje vodeni val

Iako nadležne službe tvrde da nema razloga za zabrinutost, u Vukovaru je ipak proglašeno stanje neposredne prijetnje.

Vukovar dočekuje vodeni val sa 75.000 vreća pijeska i 1.500 boks barijera. Centar grada izgleda opkoljen zbog takvih mjera obrane od poplava.

"Vukovar je spreman. Mi se već ovdje zezamo kako imamo 'poplavni turizam'. Velik broj ljudi je došao u Vukovar gledati ovu prirodnu atrakciju, koja stvarno izgleda impozantno. Međutim, bez obzira na svu ljepotu Dunava i Vuke, oprezni smo", kazao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji se zahvalio svim dragovoljcima koji pomažu obraniti grad od poplava.

"24 sata nadziremo sve branjene površine u Vukovaru. A ako se dogodi nešto nepredviđeno, imamo spremne ekipe, rezervne vreće pijeska i pumpe", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo