PORUKE HRVATSKOJ IZ EUROPE / Vrijeme je za "Big Game Fishing"

Image

Nakon ostavke Polančeca, Hrvatskoj iz Europe stižu poruke da krene za "većim ribama".

31.10.2009.
11:27
VOYO logo

ZAGREB - Ostavka Damira Polančeca može ojačati kredibilitet Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, ocjenio je londonski list Financial Times. 

Polančec, koji je nadzirao gospodarstvo i državni proces privatizacije otkako je ušao u vladu prije pet godina, odstupio je uoči očekivanog izglasavanja nepovjerenja u parlamentu, navodi list u online izdanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegova ostavka može ojačati ojačati kredibilitet Hrvatske u pristupnim pregovorima s EU, koji ovisi o iskorijenjivanju raširene političke i ekonomske korupcije", ističe utjecajni Finanacial Times.

List dodaje kako Polančecov pad unutar vladajućeG HDZ-a, također "otvara dodatna pitanja vezana uz nagli odlazak Ive Sanadera, bivšeg premijera koji je u srpnju podnio ostavku, uz malo objašnjenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka Kosor, nova premijerka i čelnica stranke, ohrabrila je ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa da pozornije prate aktivnosti moćnih članova HDZ-a, piše britanski poslovni dnevnik.

Financial Times objašnjava kako je Polančec, kojeg opisuje kao lojalnog suradnika Sanadera, ranije 12 godina radio u Podravci a sada je upleten u skandal s otkupom 25 posto dionica te tvrtke s njezinim novcem, zbog čege je pod istragom šest menađera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List navodi da je u srijedu hrvatsko pravosuđe podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, zbog upitne kupnje vojnih kamiona 2004. godine. Rončević, kasnije ministar unutarnjih poslova, do sada je najviši dužnosnik optužen u jednogodišnjoj kampanji protiv organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj.

List navodi da je Sanader smijenio vodeće dužnosnike policije i pravosuđa u listopadu 2008., usred ogorčenja zbog "mafijaških" ubojstava u Zagrebu, te je na njihova mjesta doveo nestranačke stručnjake. On osobno i HDZ izgubili su popularnost u vrijeme gospodarskog krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupert Vining, britanski tužitelj i antikorupcijski savjetnik Vijeća Europe, pozvao je Hrvatsku da krene za "većim ribama" kako bi uvjerila svoje građane i EU da je njezina kampanja iskrena, piše Financial Times.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo