Preliminarni rezultati / Vučić je izbore osvojio premoćnije nego ikad, skoro 2,3 milijuna glasova. Slavlje uz rafale na Kosovu

Image
Foto: AP

Izbori su pokazali i to da je stari novi predsjednik Srbije politički snažniji nego što je njegova stranka

4.4.2022.
9:05
AP
VOYO logo

Nakon cijele noći brojenja glasova na jučerašnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, definitivno je jasno da je Aleksandar Vučić već u prvom krugu reizabran za predsjednika, a da je lista "Zajedno možemo sve Aleksandar Vučić" uvjerljivo osvojila natpolovičnu većinu.

Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) koje jutros prenose mediji u Srbiji, obrađeno je 90,71 posto biračkih mjesta u dijelu izbora za predsjednika. Vučić u tom dijelu vodi sa 59,55 posto glasova, a prvi sljedeći iza njega Zdravko Ponoš, kandidat Narodne stranke sa 17,16 posto. Nitko od ostalih nije osvojio niti pet posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče izbora za Narodnu skupštinu, odnosno parlament Republike Srbije, RIK je obradio 90,34 posto glasačkih mjesta. Još tijekom noći, u trenutku kad je bilo obrađeno skoro 90 posto, Vučićeva lista imala je čak 43,78 posto osvojenih glasova. Prema projekcijama je tada u srbijanski parlament, koji ima 250 zastupničkih mjesta, ulazilo 12 lista.

Daleko najviše dobivala bi Vučićeva lista, 121 mjesto,  potom 38 mjesta Marinike Tepić "Ujedinjeni za pobjedu Srbije", "Ivica Dačić – premijer Srbije" 32 mjesta, "Dr. Miloš Jovanović – Nada za Srbiju" 15 zastupnika, "Moramo" 12, "Dveri – POKS" 10, koliko i Srpska stranka Zavetnici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Još jedan ruski čovjek za BiH /

Dosje Putinov klub - Čović oduševljen pobjedom Vučića: 'Želim vam još jedan snažan mandat', i Orbana: 'Veličanstvena pobjeda!'

Image
Još jedan ruski čovjek za BiH /

Dosje Putinov klub - Čović oduševljen pobjedom Vučića: 'Želim vam još jedan snažan mandat', i Orbana: 'Veličanstvena pobjeda!'

Slijede manjinske liste, i to pet mandata Saveza vojvođanskih Mađaratri zastupnika "Muftijinog amaneta - Stranka pravde i pomirenja", dva zastupnika osvojili bi "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani", te po jedan SDA Sandžaka i "Koalicija Albanaca doline".
Programski direktor Cesida Bojan Klačar kazao je jutros za TV Prvu da na izborima nije bilo nikakvih iznenađenja:

"Pokazalo se i da je Vučić snažniji nego što je njegova stranka. Dobio je skoro 2.300.000 glasova, što je više nego prošli put. Drugi put je da u prvom krugu odmah osvaja predsjedničke izbore."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski mediji prenose noćno slavlje i kolonu automobila u Kosovskoj Mitrovici, odnosno Sjevernoj Mitrovici kako izvještavaju, nakon što je već oko ponoći bilo jasno kako stoje stvari nakon izbora.

Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju automobile na središnjem trgu kako trube u koloni, zapaljene bengalke, petarde, a čuli su se i rafali iz automatskog oružja i eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sinoćnjem govoru Vučić je istaknuo neke izrazito nacionalističke točke svoje izborne pobjede:

"Poslije Nikole Pašića bit ću Srbin koji je najduže bio na vlasti. Nisam netko tko se diči i hvali vlašću, ponizan sam pred svojim narodom koji mi je to povjerenje omogućio. Beskrajno sam zahvalan, posebno našem narodu na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj dobio sam gotovo 98 posto glasova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo