očekivana odluka / 'Vukovar neće biti izuzet od dvojezičnosti'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministarstvo je odluku poslalo Vladi RH koja ima rok od 30 dana da Ustavnom sudu pošalje zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom.

21.11.2013.
21:11
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Đorđe Macut, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara koje je Ministarstvu uprave podnijelo prijedlog za ocjenu zakonitosti izmjena i dopuna vukovarskoga statuta, izrazio je zadovoljstvo današnjom odlukom tog ministarstva, za gradonačelnika Željka Sabu odluka je bila očekivana kao i za dopredsjednika vukovarskog HDZ-a Ivana Penavu, koji se pak nada da će Ustavni sud, za kojeg drži da je mjerodavniji od ministarstva, dati konačni pravorijek.

Ministarstvo uprave obustavilo je primjenu članka 22. statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara kojim je područje Vukovara bilo izuzeto od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Ministarstvo je odluku poslalo Vladi RH koja ima rok od 30 dana da Ustavnom sudu pošalje zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Đorđe Macut istaknuo je da je srpska zajednica u Vukovaru tražila i traži samo ono što joj po Ustavu i zakonu pripada.

Predsjednik vukovarskoga SDSS-a i kluba vijećnika u Gradskom vijeću Srđan Milaković rekao je kako su očekivali takvu odluku Ministarstva uprave jer je ona znak da pravna država funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, takvom odlukom Ministarstva uprave na pravnoj razini razbijen je pokušaj političke manipulacije pravima koja pripadaju srpskoj zajednici u Vukovaru.

"Ministarstvo uprave učinilo je ono što je moralo ne svrstavajući se ni na čiju stranu. Ono jednostavno nije imalo autonomiju volje, nego se moralo pridržavati zakona", istaknuo je Milaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) kratko je izjavio kako je zadaća Ministarstva uprave da ocjenjuje akte lokalne samouprave, što je ono i učinilo.

"Odluka takva kakva je bila je očekivana i nema se tu što previše reći", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao kako odluka ministarstva neće utjecati na funkcioniranje grada Vukovara jer dvojezičnost u njemu 'ionako nije bila u primjeni'.

Za dopredsjednika vukovarskoga HDZ-a Ivana Penavu odluka Ministarstva uprave o obustavljanju primjene članka 22. Statuta grada Vukovara kojom bi se taj grad izuzeo od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina je očekivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je očekivana odluka jer su i Vlada i ministarstvo na čelu s ministrom Arsenom Baukom i do sada poduzimali korake u tom smjeru. Riječ je, dakle, o očekivanom ishodu, no nadamo se da će konačni pravorijek dati Ustavni sud za kojeg držimo da je i mjerodavniji i objektivniji i od kojega očekujemo pravne, a ne političke argumente", izjavio je za Hinu Penava.

Vjeruje da će Ustavni sud uvažiti argumente članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji, kako je rekao, govori da se odredbe tog zakona te posebnih zakona koji uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja nacionalnih manjina i hrvatskoga naroda te razvijanja razumijevanja, snošljivosti i dijaloga među njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo