BROJ ŽRTAVA U STALNOM PORASTU / WHO izdvaja 100 milijuna dolara za borbu protiv ebole

Image
Foto: AP

Smrtonosna bolest ebola svakoga dana uzima sve više maha u afričkim državama, a broj oboljelih u konstantnom je porastu.

31.7.2014.
20:27
AP
VOYO logo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) planira uložiti 100 milijuna američkih dolara u borbu protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi koja je odnijela 729 života.

Od veljače je zaraženo 1323 osoba, objavila je u četvrtak organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna ravnateljica WHO-a MargaretChan u petak će se u Conakryiju u Gvineji susresti s predsjednicima zapadnoafričkih zemalja u kojima je izbila bolest, objavila je zdravstvena agencija UN-a.

"Razmjeri izbijanja epidemije ebole i prijetnja koju ona predstavlja zahtijevaju novu vrstu odgovora WHO-a, Gvineje, Liberije, Sierra Leonea i to će zahtijevati dodatna sredstva, zdravstvene stručnjake na terenu, pripravnost i koordinaciju u regiji", kazala je Chan. Hitno su potrebni liječnici, medicinske sestre, epidemiolozi i logističari, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planom se utvrđuje da je potrebno u zahvaćenim država rasporediti nekoliko stotina medicinskog osoblja.

Sierra Leone je proglasila izvanredno stanje i pozvala vojsku da čuva zaražene u karanteni, a Liberija je prije toga uvela stroge kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha je programa zaustaviti širenje virusa jačanjem nadzora širenja bolesti, posebno u pograničnim područjima, zaštiti zdravstveno osoblje i zdravstvena edukacija stanovništva.

Svjetska udruga zračnih prijevoznika IATA prenijela je da WHO smatra da nije potrebno uvoditi ograničenja putovanja ili zatvaranje granica kao mjeru borbe protiv epidemije ebole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO smatra da je rizik za putnike u zrakoplovima, ukoliko je jedan od putnika zaražen, nizak.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo