bit će još i gore / Za HDZ nema dileme: Vlada je kriva za pad BDP-a!

Image
Foto: PIXSELL

HDZ je danas poručio kako nisu iznenađeni padom BDP-a u trećem tromjesečju za 1,9 posto, ocijenivši kako je to rezultat loše vladine ekonomske politike.

30.11.2012.
14:35
PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je ministar financija financija Slavko Linić optužio privatne poduzetnike, odnosno realni sektor što je gospodarstvo u trećem kvartalu potonulo za 1,9 posto, HDZ je pronašao novog krivca - Vladu.

"Pad BDP-a nije iznenađujući, taj je loš rezultat posljedica pogrešnog smjera ekonomske politike kojeg je vlada vodila", naglasila je Martina Dalić dodavši kako se s politikom povećanja poreza ne može izaći iz krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera za osnaživanje investicijskog okruženja bilo je malo i rezultati toga sada se vide, ustvrdila je Dalić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ocjenjujući kako će se ti trendovi nastaviti i u 2013. godini.

"Vlada se mora fokusirati na područje strukturnih reformi koje stabiliziraju rashode i istovremeno poboljšavaju konkurentnost", naglasila je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaprepašćujuće je da smo imali najbolju turističku sezonu, a usred nje rast broja nezaposlenih", kazao je Domagoj Milošević, dok je njegov stranački kolega Đuro Popijač rekao kako očekuje daljnji rast broja nezaposlenih.

"Nema dileme da će broj nezaposlenih preći stravičnu cifru od 400 tisuća jer su gospodarstvenici najavili da će i dalje morati raditi restrikcije unutar svojih poduzeća. Nema reformi, restrukturiranja javnih poduzeća, nema javnih investicija, a porezna presija i presija parafiskalnih nameta je veća nego što je bilo lani. Potrošnja javne vlasti je veća za 1,5 milijardi kuna od plana, a lokalne vlasti za milijardu kuna veća od prošle godine", kazao je Popijač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatskoj je definitivno potreban optimizam, ali na realnim temeljima. Imamo ogroman potencijal i vrijeme je da oni koji upravljaju Hrvatskom budu sposobni iskoristiti ga, a to se neće ostvariti poreznom presijom već dugoročnim planom kako će se smanjiti porezna presija i za građane i za poduzetnike", ocijenio je Milošević.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je BDP u trećem kvartalu pao 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je četvrti kvartal zaredom kako gospodarstvo pada. To je manji pad nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP potonuo 2,2 posto, ali veći od procjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo