ISTRAGA ZAVRŠENA / Za nesreću krivi strojovođa i prometnik

Image

Prometnika se tereti da je neispravnom vlaku dopustio da krene dalje, a strojovođu da je vlak pokrenuo iako je upozoren na problem.

30.11.2009.
16:31
VOYO logo

RIJEKA - Policija je kao krivce za željezničku nesreću u kojoj je prije desetak dana na riječkome kolodvoru Sušak-Pećine iskliznuo teretni vlak osumnjičila vanjskog prometnika i strojovođu vlaka koje je, kako tvrdi, preglednik vagona upozorio da su na prva tri vagona isključene kočnice.

Ne navodeći identitet osumnjičenika, Ravnateljstvo policije izvijestilo je da dvojicu osumnjičenih terete za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće opisano u čl. 272. st. 1. Kaznenog zakona. Za to je kazneno djelo moguća zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvoosumnjičenoga vanjskog prometnika tereti se da je na Željezničkom kolodvoru Škrljevu dopustio da teretni vlak krene prema Rijeci iako ga je preglednik vagona upozorio da su na prva tri vagona, zbog istrošenosti pločica, isključene kočnice. Tako, smatra policija, nije osigurao uvjete u kojima bi vlak sigurno prometovao, što je bio dužan učiniti.

Strojovođu se, pak, tereti da je pokrenuo vlak iako ga je pregledač vagona upozorio na problem s kočnicama, zbog čega se vlak nekontrolirano kretao, iskliznuo iz tračnica i na kraju se prevrnuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po policijskoj procjeni, željeznička nesreća uzrokovala je štetu od najmanje pet milijuna kuna.

Nakon nesreće 21. studenoga, u kojoj su lakše ozlijeđeni pomoćnik strojovođe i dvoje prolaznika, strojovođa vlaka Nenad Juričić žalio se na ponašanje policije tijekom višesatnog ispitivanja tvrdeći kako je bio izložen pritisku da "prizna što se dogodilo". Riječka policija odbila je te optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sindikata strojovođa Hrvatske izražavali su sumnju da je nesreću uzrokovala sabotaža, što je Uprava Holdinga HŽ-a odlučno opovrgnula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo