TUŽBA ZA GENOCID / Za odluku trebalo devet godina

Image

Hrvatska će 18. studenoga saznati je li Međunarodni sud pravde u Haagu nadležan u slučaju tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid

30.10.2008.
11:38
VOYO logo

DEN HAAG - Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu, glavno sudsko tijelo Ujedinjenih naroda, objavit će 18. studenoga odluku o nadležnosti u slučaju tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid, priopćio je ICJ.

Presuda će se ticati samo preliminarnih prigovora na jurisdikciju (sudbenost) i dopuštenost tužbe, koje je podnijela Srbija, navodi ICJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred ICJ-om protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog povrede Konvencije iz 1948. o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995. Od najvišeg pravosudnog tijela Ujedinjenih naroda Hrvatska je zatražila da presudi da je Jugoslavija počinila genocid u Hrvatskoj i da su građani RH bili žrtve tog genocida. RH traži tužbom od SRJ da kazni sve počinitelje genocida koji se nalaze pod njezinom jurisdikcijom, da se dozna istina o nestalim hrvatskim državljanima, da se vrate kulturna dobra oteta u tom razdoblju, te da se u najširem smislu nadoknadi šteta RH i pojedincima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo