hrvatske šume poručuju / 'Za sada možete mirno uživati u izletima u prirodi!'

Hrvatske šume objavile su na svojoj intenetskoj stranici cjenik prema kojem želite li se voziti biciklističkim stazama, proštetati I sjesti na klupu ili napraviti roštilj - morate platiti. Dva dana pokušavali smo dobiti bilo kakvo suvislo objašnjenje iz Hrvatskih šuma. No, ono je izostalo. Dobili smo tek potvrdu da mirno možete uživati u izletima za sada - jer iako mogu, tvrde još ništa izletnicima ne naplaćuju.

11.5.2014.
19:09
VOYO logo

Popularna izletišta diljem Hrvatske građani besplatno posjećuju već desetljećima. No Hrvatske šume, u 21. stoljeću, su tome odlučili stati na kraj. Od kraja ožujka važi pravilnik prema kojem svaki uređeni sadržaj izletnici moraju plaćati prema novom cjeniku.

Uz posebne dozvole za branje gljiva I drugih šumskih plodova građani tako moraju plaćati I one za – jednostavni izlet.

Koristite li sadržaje koje su uredile hrvatske šume, poput recimo obične klupe, za to ćete morati platiti 20 kuna. Međutim ako želite zapaliti roštilj zajedno sa prijateljima i malo uživati u prirodi i jelu za to ćete morati izdvojiti još 40 kuna.

Dozvola za Paintbol i airsoft košta 250, a ona za paraglajding 50 kuna. Korištenje popratnog sadržaja poput klupa, igrališta i zidanih roštilja koštat će vas 20, odnosno 40 kuna ako se radi o obitelji. Za vožnju biciklističkih staza platit ćete 10, odnosno 20 kuna za obitelj.

Image
Image



Pitanje je i tko će naplaćivati dozvole jer u šumama priznaju da nemaju ljude za to iako zapošljavaju više od 8 tisuća radnika. Nejasno je i kako bi oni točno zaustavljali bicikliste da im naplate dozvolu.

Iz Hrvatskih šuma prvo su poručili da cjenik ne vrijedi za neuređene dijelove te da se izletnici mogu slobodno šetati šumom, da bi potom dodali kako se naplata vjerojatno neće ni provoditi.

"Napominjemo da se naplata u ovom smislu još nije počela provoditi, već je u Pravilnik i Cjenik stavljena kao data mogućnost, s obzirom na velike turističke potencijale kontinentalnog dijela RH. Održavanje turističkih sadržaja iziskuje i velika sredstva, koja se na drugi način ne mogu pokriti", stoji u priopćenju Hrvatskih šuma.

Inače, Hrvatske šume su početkom godine samo za nabavu 4828 smartphonea, od čega dio ima uključen i roaming prema Austriji i Njemačkoj, potrošile 4 milijuna i 600 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo