poziv na građanski neposluh / 'Zabrana plesa' suzbila veselje i ovog Uskrsa

Image

Zabrana plesa, koja u Njemačkoj prati neke vjerske blagdane, suzbija veselje i ovog uskrsnog vikenda, unatoč rogoborenju mnogih.

31.3.2013.
9:23
VOYO logo

Mala njemačka Piratska stranka čak je pozvala na građanski neposluh pod parolom Plesati protiv zabrane plesa - sami prije nego skupno. Budući da je dobivanje dozvole nemoguća misija, Pirati su odustali od organiziranja javnog skupa i odlučili pozvati svakog pojedinca na iskazivanje otpora plesom u vlastitom dvorištu ili na terasi.

"U svjetovnom društvu kao što je njemačko, zakon koji uređuje blagdane ne može i ne smije biti skrojen po mjeri vjernika i za njih", ističe stranka na svojoj internetskoj stranici.

Zabrana plesa, inkorporirana u zakon, odnosi se na koncerte i javne proslave, ali i na sportske događaje. Svaka njemačka savezna država ima vlastite dane za tu zabranu koja može trajati cijeli dan ili u točno određenim vremenskim terminima.

Najdrakonskija je ona za Veliki petak. Njome je obuhvaćeno svih 16 saveznih pokrajina, a u 13 od njih zabrana traje cijeli dan. U nekima se proteže i na subotu, a u pojedinima čak i na nedjelju do podneva.

U praksi to znači da diskoteke i drugi klubovi tog dana ne smiju raditi, ili barem, ako rade, ne smiju dopustiti da se njihovi klijenti prebučno zabavljaju.

"Vlasnici restorana i diskoteka znaju da im prijeti kazna", rekao je glasnogovornik policije u Stuttgartu, koja nije zabilježila gotovo nijedno kršenje odredbe o zabrani plesa u petak.

U njemačkoj Bundesligi nogomet se kroz godinu normalno igra i u petak, ali ne i kad je riječ o onom Velikom.

Iako negodovanje protiv zakona koji se smatra zastarjelim u odnosu na trenutak u kojem se primjenjuje nije od jučer, jer su Pirati i prošle godine pokušali u Frankfurtu organizirati sličnu akciju individualnog revolta, a na Facebooku stranica protiv zabrane plesa postoji još od 2009., u zemlji u kojoj država i crkva nisu službeno odvojene, a crkva i dalje predstavlja snažni moralni autoritet, ne dijele svi želju Pirata za pružanjem otpora.

"Zanimljivo je da oni koji ljutito odlaze na selo (zbog 'zabrane plesa') nikako ne žele ukidanje samog Velikog petka", ironizira autor kolumne u regionalnom dnevniku Nordwest Zeitungu, zaključujući da 'onaj tko želi plesati prije toga mora raditi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo