zdravstveni odgoj u škole! / Zabrinjavajući rezultati istraživanja seksualnosti mladih u Hrvatskoj

Image
Foto: Ilustracija/photos.com

Zabranu pobačaja podupire nešto više od dvije petine mladih, dok više od polovice njih ne zagovara uzdržavanje od seksualnih odnosa.

24.4.2013.
16:38
Ilustracija/photos.com
VOYO logo

Najnovije istraživanje o seksualnosti mladih u Hrvatskoj pokazalo je kako više od 60 polovice ispitanika i ispitanica seksualno aktivno, dok je njih 43 posto imalo seksualne odnose s više partnera ili partnerica.

Međutim, zabrinjavajuća činjenica jest da samo trećina njih koristi kontracepciju, dok istovremeno njih oko dvije petine drži da bi pobačaj trebalo zabraniti ili strogo ograničiti samo na medicinski opravdane slučajeve. Ovakvi nalazi upozoravaju na manjkavosti u pripremljenosti mladih za odgovorno seksualno ponašanje, prenosi Libela.org.

Kontracepciju nešto češće koriste žene, mladi višeg obrazovnog statusa, učenici/e i studenti/ce, mlađe dobi čiji su očevi stekli više obrazovanje. Vidljivo je, da na korištenje kontracepcije najviše utjecaja ima njihov stupanj obrazovanja. Rezultati ovog i drugih istraživanja posredno ukazuju na opravdanost i potrebu uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatski sustav odgoja i obrazovanja.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.500 ispitanika i ispitanica u dobi od 14 do 27 godina iz cijele zemlje. Rezultati su objavljeni u istraživačkoj studiji Mladi u vremenu krize autorica Vlaste Ilišin, Dejane Bouillet, Anje Gvozdanović i Dunje Potočnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo