izabrano novo vodstvo / Zagonetni 'crveni princ' na čelu Kine

Image
Foto: Wikipedia Commons

Ovom odlukom KP Kine, objavljenom dan nakon završetka njezina 18. kongresa, završena je desetogodišnja partijska vladavina kineskog predsjednika Hua Jintaoa.

15.11.2012.
9:00
Wikipedia Commons
VOYO logo

Xi Jinping, novi glavni tajnik Komunističke partije Kine, prvi je njezin čelnik rođen nakon Mao Zedongova utemeljenja jednostranačkog kineskog režima 1949. godine.

Sin je bivšeg reformističkog vicepremijera Xu Zhongxuna, što ga je od mladosti uvrstilo u krug "crvenih prinčeva", privilegiranih nasljednika u kineskoj vladajućoj nomenklaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Xi Jinping u 59. godini života nasljeđuje deset godina starijeg Hu Jintaoa na čelu Kineske komunističke partije, svemoguće i jedine stranke u zemlji. Suprotno od svog strogog, robotiziranog i ledenog prethodnika, Xi izgleda srdačnije i opuštenije, ali iza te fasade ipak ostaje zagonetan.

Image
Foto: theaustralian.com.au
Image
Foto: theaustralian.com.au

(Wikipedia: PengLiyuan)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova je supruga PengLiyuan, pjevačica, u Kini je popularnija od njega. Imaju kći Xi Minze koja navodno pod drugim imenom studira na Harvardu.

Nakon što je u lipnju agencija Bloomberg otkrila njihovo ogromno obiteljsko bogatstvo, kineske su vlasti blokirale pristup web stranici Bloomberga, a cenzura se proširila i na pretrage po ključnoj riječi Xi na internetu. I sam je pridodao misteriju početkom rujna kada je bez objašnjenja nestao tijekom dvanaestak dana i izazvao val spekulacija o svom zdravstvenom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wikileaks je otkrio telegram u kojem je Xi američkim diplomatima otkrio svoju strast prema holivudskim filmovima, a najdraži mu je Spielbergov "Spašavajući vojnika Ryana".

Kako bi se dublje doprlo do introvertiranog Xija, piše AFP, treba se vratiti u njegove mladenačke dane. Oca Xi Zhongxuna, jednog od utemeljitelja ratne komunističke gerile na sjeveru zemlje, Maov režim je smjestio u zatvor. Rehabilitiran je povratkom na vlast Denga Xaiopinga. Ostatak obitelji pati tijekom Kulturne revolucije (1966.-1976.), Xiova majka je poslana u radni logor, a polusestra mu je ubijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenoj biografiji, mladi Xi čita sve što mu se nađe pri ruci, a u adolescentskoj dobi poslan je u selo Shaanxi na preodgoj seljacima, kao što je slučaj s milijunima srednjoškolaca i studenata.

Nakon nekoliko mjeseci je pobjegao, uhićen je i poslan u radni logor. Zatim 1974. ulazi u Komunističku partiju na čiju preporuku je 1975. primljen na prestižno pekinško sveučilište Tsinghua gdje je stekao diplomu kemijskog inženjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženi se s kćeri kineskog veleposlanika u Velikoj Britaniji od koje se rastaje tri godine kasnije. Godine 1985. posjetio je u Iowu u sklopu kineskog izaslanstva koje je tamo proučavalo američku poljoprivredu.

Godine 2000. postaje guverner pokrajine Fujiana, a zatim šef KP-a u Zhejiangu. Godine 2007. Hu Jiantao ga dovodi u Šangaj da zamijeni čelnika Partije okaljanog korupcijskim skandalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U listopadu 2007. godine Xi Jinping postaje član politbiroa stalnog odbora KP-a, tada po rangu šesti od njegovih devet članova. Brzo napreduje pa već u ožujku 2008. biva imenovan kineskim potpredsjednikom. Kad je 2010. imenovan potpredsjednikom moćne središnje vojne komisije postalo je jasno da će biti nasljednik HuaJintaoa.

Image
Foto: Wikipedia
Image
Foto: Wikipedia

(Wikipedia: Hu Jintao)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 18. kongresu KP Kine koji je završen u četvrtak imenovan je njezinim glavnim tajnikom i prvim čovjekom politbiroa stalnog partijskog odbora, najužim tijelom vlasti u Kini. U ožujku sljedeće godine formalno će nasljediti Hua Jintaoa na mjestu predsjednika države.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo