ZAHTJEV TUŽITELJSTVA / Zagorec bi trebao vratiti 35 milijuna kuna

Tužiteljstvo i obrana iznijeli su završne riječi na suđenju generalu Zagorcu. Hodak tvrdi da optužbe protiv Zagorca "nalikuju sinopsisu za neki akcijski film ili komediju".

27.2.2009.
12:56
VOYO logo

ZAGREB - Tužiteljstvo je u završnoj riječi na suđenju generalu Zagorcu zatražilo osuđujuću presudu. Od sudskog vijeća su zatražili i da Zagorec vrati najmanje pet milijuna američkih dolara, odnosno 39,4 milijuna kuna koliko su vrijedili dragulji koje je, prema optužnici, uzeo iz Ministarstva obrane odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra 2000. godine.

U trosatnoj završnoj riječi na zagrebačkom Županijskom sudu tužiteljica Gordana Haramina Hranilović ustvrdila je da iz iskaza svjedoka i dokumentacije, odnosno izvedenih dokaza tijekom suđenja, započetog krajem studenoga prošle godine, nedvojbeno proizlazi da je Zagorec zlouporabio položaj i ovlasti i odnio dragulje. Te je dragulje navodno donio njemački trgovac oružjem i ostavio ih kao polog za pet milijuna američkih dolara koje je dobio od MORH-a kako bi kupio naoružanje za obranu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljica je odbacila tvrdnje obrane da je Zagorec žrtva urote i da su mu sve smjestile državne institucije, svjedoci i organizirani kriminal. Odbacila je i tezu da je cijeli postupak namješten. Ustvrdila je da upravo neke nepodudarnosti u iskazima svjedoka, na koje ukazuje obrana, potvrđuju da nije riječ o namještaljci jer bi se u suprotnom iskazi svjedoka u potpunosti podudarali i sve bi bilo preciznije izrežirano.

Tužiteljica je od suda za optuženog zatražila i produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela. Zagorec je, inače, najodlikovaniji hrvatski general, a u tužiteljstvu smatraju da to ne smije biti olakotna okolnost pri donošenju presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tužiteljstva završnu je riječ počeo iznositi i Zagorčev odvjetnik, Zvonimir Hodak. Hodak je sudu rekao da u "aferi dragulji" nije predočen niti jedan konkretan dokaz da je Zagorec kao bivši pomoćnik ministra obrane uzeo drago kamenje vrijedno najmanje pet milijuna američkih dolara. Optužbe državnog odvjetništva, koje je za Zagorca zatražilo zatvor i oduzimanje imovine u vrijednosti pet milijuna američkih dolara, nazvao je neutemeljenima i "nalik sinopsisu za neki akcijski film ili komediju".  - U prilog optužnici idu jedino iskazi Snježane Šiprak i Terezije Barbarić koje "mrze Zagorca" te Hrvoja Petrača koji na Zagorca ima "analnu fiksaciju", pa im sud zbog toga ne bi smio vjerovati - kazao je Hodak.

Predsjednik sudskog vijeća Siniša Pleše objavu nepravomoćne presude najavio je za ponedjeljak, 2. ožujka u 12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo