ČUVAJTE SVOJE ŽIVOTINJE! / Zagrebački psi i mačke na meti nepoznatog trovača

Image
Foto: PIXSELL

U zagrebačkoj policiji nemaju podataka o broju otrovanih životinja, no navode da su od sredine veljače dobili nekoliko dojava o sumnjivim tvarima pronađenima u parkovima i na livadama.

28.2.2013.
18:26
PIXSELL
VOYO logo

Najmanje devet pasa i deset mačaka uginulo je od trovanja od sredine veljače na više lokacija u Zagrebu, izvijestili su Prijatelji životinja, pozivajući se na dojave građana.

U zagrebačkoj policiji nemaju podataka o broju otrovanih životinja, no navode da su od sredine veljače dobili nekoliko dojava o sumnjivim tvarima pronađenima u parkovima i na livadama. Kažu da tragaju za osobama koje postavljaju opasne tvari te provjeravaju sve dojave i obilaze otvorene prostore na kojima bi kućni ljubimci mogli doći u kontakt s potencijalno opasnim tvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je do sad dobila dojave građana o trovanju pasa na području Maksimira, nasuprot Nove Bolnice, a obilaskom susjednog Požarinja pronađena je sumnjiva materiju koja je poslana na analizu. Sumnjive tvari, temeljem dojava građana, policija je izuzela i na Trnju i Medveščaku.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci o broju otrovanih životinja nije se mogao dobiti ni na Veterinarskom fakultetu, na kojem su sredinom veljače zaprimljena tri psa za koja se sumnjalo da su otrovana.

Slučajevi postavljanja otrova i trovanja životinja su po izvješću Prijatelja životinja zabilježeni u Maksimiru, Kajzerici, parku Ribnjak, Zapruđu, Srednjacima, Prečkom, Pantovčaku, Tuškancu i Dubravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu udrugu građani su obavijestili o trovanju 17 pasa od čega ih je uginulo devet. Zabilježeno je i 10 slučajeva smrtonosnog trovanja mačaka.

Prijatelji životinja pozivaju građane da kod sumnje na trovanje pokušaju izazvati povraćanje ako je životinja svjesna i hitno je odvedu veterinaru te da prijave policiji i udrugama za zaštitu životinja svaki nalaz otrova i slučaj trovanja, kao i sumnju na trovača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kraja siječnja i u Splitu je zabilježeno nekoliko slučajeva trovanja životinja.

Ubijanje životinja novim se kaznenim zakonom može kazniti do godine dana zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić: Trovanje kućnih ljubimaca neciviliziran čin!

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Zagrebački gradonačelnik MilanBandić priopćio je danas, vezano uz trovanje kućnih ljubimaca, da smo suočeni s neshvatljivim, opasnim i protuzakonitim postupcima nepoznatog ili nepoznatih počinitelja, koji su neciviliziranim činom ugrozili život ili usmrtili veći broj kućnih ljubimaca u gradu te izrazio nadu da će nadležna tijela što prije pronaći odgovorne i najstrože ih kazniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je istaknuo da se tim neodgovornim i kriminalnim postupcima ne ugrožavaju samo kućni ljubimci već i zdravlje i život sugrađana, posebno onih najmlađih koji će uskoro, s lijepim vremenom, "okupirati" zagrebačke parkove. Tim je važnije da nadležne službe što prije obave svoj dio posla, da ih otkriju i primjereno sankcioniraju, a Grad im u tome daje punu podršku, naglasio je.

"Zagreb je oduvijek bio visoko civilizirana sredina koju krasi tolerancija i snošljivost, bio i jest siguran grad, kako za njegove građane, tako i za njihove kućne ljubimce. Nadležne službe Grada Zagreba u svakodnevnom su kontaktu sa službama koje provode istražne radnje u tom slučaju", poručio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je sugrađane, vlasnike kućnih ljubimaca da pojačano vode brigu o svojim životinjama prilikom izlazaka na javne površine poštujući sve odredbe komunalnog reda, a da bilo kakva saznanja, koja bi vodila k otkrivanju počinitelja, podijele s policijom koja će, vjeruje, vrlo skoro okončati istragu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo