namet za investicije / Zagrepčanima i Karlovčanima gotovo dvostruko veći računi za vodu

Novac od nafte i plina trebao bi napuniti državni proračun, a onaj Hrvatskih voda podebljat će povećana naknada po svakom kubiku od prvog travnja. No, za novi namet predviđen za investicije malo tko ima razumijevanja, a osobito stanovnici Karlovca ili Zagreba koji vodu već sada plaćaju gotovo duplo skuplje nego drugdje.

3.4.2014.
19:00
VOYO logo

Cijena ionako skupe vode Zagrepčanima će zato ponovno ići gore. Četveročlana obitelj s prosječnom potrošnjom od 15 kubika u Zagrebu plaćat će 258 kuna. Skuplji su Krk s 306 i Karlovac s 286 kuna. Najmanje pak plaćaju Brođani - 164 kune, a zadovoljni su i Velikoj Gorici gdje 15 kubika plate 169 kuna.

Međutim,  to bi se moglo promijeniti jer predloženom reformom vodnokomunalnog sustava trebali bi se spojiti sa Zagrebom.

Jer računica je jasna. 15 kubika vode Velikogoričani plate 90 kuna manje nego Zagrepčani. Na godišnjoj razini u odnosu na susjede tako uštede čak 1.080 kuna. Ako se spoje sa Zagrebom, cijena bi im porasla minimalno 60 posto.

"Stoga smo se i odlučili na potpisivanje peticije. Građani time izražavaju protivljenje i predloženoj uredbi i poskupljenju bilo kakvom", kazao je Ante Šimunovića, voditelj ureda gradonačelnika Velike Gorice.

No, javna je rasprava završena, a uredba će za mjesec dana biti na Vladi. Njome se do 2016. brojku od 185 isporučitelja namjerava svesti na 20-ak dovoljno jakih koji bi trebali potegnuti investicije poput onih više od milijardu kuna vrijednih za infrastrukturu u Osijeku i Poreču, za koje su u ministarstvu potpisani ugovori.

"Dvadeset uslužnih područja gdje ćemo imati ujednačenu cijenu usluge, gdje ćemo imati dobro ekipirana komunalna poduzeća koja će biti nosioci razvoja vodnoga gospodarstva", pojasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo