dobio 27 godina, pa sad pušten / Žalbeno vijeće oslobodilo Momčila Perišića!

Image
Foto: AP

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju usvojilo je žalbu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića na nepravomoćnu presudu kojom je osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj.

28.2.2013.
16:01
AP
VOYO logo

Žalbeno vijeće pod predsjedanjem Theodora Merona, istog suca koji je oslobodio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, naredilo je trenutačno puštanje Perišića iz haškog pritvora u kojem je od 2008. godine.

Tri godine ranije se se dobrovoljno predao, ali je nakon izjašnjavanja o krivnji bio na privremenoj slobodi u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perišić je 2011. godine na Haškom sudu bio osuđen  na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni nad Muslimanima u BiH 1993-1995. i nad Hrvatima u Hrvatskoj.

Konkretno, za pomaganje opsade Sarajeve i masakra u Srebrenici  te nekažnjavanje raketiranja Zagreba 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge koje okupljaju bošnjačke stradalnike i članove obitelji ubijenih taj su pravorijek ICTY-a listom osudile, dok su iz Republike Srpske presudu pozdravili uz očekivanja kako je to uvod u drugačiji odnos cijele međunarodne zajednice prema ratu u BiH.

"To je izvan svake pameti", izjavila je u ime udruge Majke enklava Serbrenice i Žepe njezina članica Sabaheta Fejzić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijima kazala kako je nakon ovakve presude teško vjerovati Haaškome sudu jer je smatar da je sve izvjesnje da se on vodi politilkim kriterijima.

"Oni ovime čine uslugu državama koje su počinile genocid ne samo u Srebrenici, nego u čitavoj Bosni i Hercegovini gdje žive Bošnjaci", izjavila je Fejzić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik udruge bivših pripadnika vojske bosanskih Srba Pantelija Ćurguz oslobađajuću je presudu Perišiću pozdravio.

"Napokon je jedan Srbin oslobođen", kazao je Ćurguz medijima u Republici Srpskoj, zaključivši kako je to ohrabrenje i za druge srpske političke i vojne čelnike kojima su procesi u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik vladajućeg Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu BiH Krstan Simić je ocijenio kako je presuda Perišiću važna kao dokaz da se iz Beograda nije upravljalo vojskom bosanskih Srba te da je ona djelovala samostalno.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike