Glazba pod zvijezdama / 41. Večeri na Griču: Publiku očekuje donatorski koncert te nastup makedonskog pijanista svjetskog glasa

Image
Foto: Večeri na Griču

Nakon službenog otvaranja festivala i tri odlična koncerta u atriju Galerije Klovićevi dvori na programu festivala slijedi koncert čak triju akademskih zborova Cantores sancti Marci, Vladimir Prelog i Ivan Goran Kovačić te nastup hvaljenog i nagrađivanog makedonskog pijanista Simona Trpčeskog.

8.7.2022.
14:51
Večeri na Griču
VOYO logo

Protekli su vikend na zagrebačkom Gornjem gradu službeno započele 41. Večeri na Griču, gdje su Tihomir Hojsak i Filip Novosel u suradnji s bugarski kavalistom Theodosiijem Spassovom publiku oduševili originalnim spojem hrvatske i bugarske glazbene tradicije dok su cijenjeni Zagrebački solisti službeno otvorili ovogodišnji festival, a potom su na red stigli i sjajni saksofonisti Papandopulo kvarteta. No to je tek početak bogatog i kvalitetnog programa koji nude 41. Večeri na Griču te će već ovaj petak u 21 sat svi ljubitelji zborskog pjevanja doći na svoje. Naime, večeras je na rasporedu donatorski koncert akademskih zborova Cantores sancti Marci, Vladimir Prelog i Ivan Goran Kovačić te će se sav prihod od ulaznica donirati za obnovu crkve sv. Katarine stradale u potresu 2020.

Image
Foto: Večeri na Griču
Image
Foto: Večeri na Griču

Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci osnovan je 1988. te trenutačno djeluje pod vodstvom Jurice Petra Petrača. Zbor svojim djelovanjem njeguje kulturnu baštinu hrvatske sakralne glazbe, no repertoar obogaćuje i izvedbama stranih umjetničkih djela koja se rijetko čuju u Hrvatskoj, što će zasigurno ugodno iznenaditi gričku publiku. Istu večer na festivalu će nastupiti i akademski zbor Vladimir Prelog osnovan 1991. godine kao sekcija Alumni društva Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, a od 2001. vodi ga dirigentica i muzikologinja Iva Juras. Zbor najčešće izvodi a cappella pjevanje, a na njihovu raznovrsnom repertoaru uvijek se nađe ponešto za svačiji ukus - od obrada narodnih napjeva, preko klasičnih skladbi pa sve do suvremenih i sakralnih djela. Pored dva navedena zbora, publici će se predstaviti i 'Goranovci', odnosno akademski zbor Ivan Goran Kovačić utemeljen je 1948. godine, kojeg od ove godine vodi mladi i novi dirigent Ivan Šćepanović. Zbor je ostvario mnogobrojna gostovanja diljem svijeta te je osvojio razna priznanja i nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Večeri na Griču
Image
Foto: Večeri na Griču

Nakon izvrsne večeri s tri jaka hrvatska zbora idući nastup na programu je onaj makedonskog pijanista svjetskog glasa Simona Trpčeskog. Naime, Trpčeski će u ponedjeljak, 11. srpnja gričko slušateljstvo očarati klavirskom večeri na koncertnom klaviru marke Fazioli, što će ujedno biti zagrebačka premijera glazbala ove talijanske tvrtke. Poznati makedonski pijanist hvaljen je zbog svoje moćne virtuoznosti i karizmatične scenske prisutnosti, a njegova međunarodna karijera nadilazi sve kulturne i glazbene granice. Talentirani Trpčeski dosad je surađivao s više od sto orkestara na četiri kontinenta, nastupao je na najprestižnijim svjetskim pozornicama te surađivao s nekima od najuspješnijih izdavačkih kuća u svijetu. Neupitno je kako će Simon Trpčeski tijekom svog izražajnog nastupa prenijeti emociju glazbe te svima prisutnima pružiti večer za pamćenje! Partneri ovog koncerta su Ministarstvo kulture i Kulturno-informativni centar Sjeverne Makedonije.

Image
Foto: Večeri na Griču
Image
Foto: Večeri na Griču

Ako dosad još niste posjetili 41. Večeri na Griču, sada svakako imate dva dodatna razloga za to! Donatorski koncert triju zborova ne propustite večeras od 21 sati, a klavirsku večer makedonskog virtuoza poslušajte u ponedjeljak, 11. srpnja. Svi koncerti održavaju se pod otvorenim nebom prekrasnog atrija Galerije Klovićevi dvori, a ulaznice možete kupiti dva sata prije svakog nastupa te online putem stranice Ulaznice.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo