Korisni savjeti / Tijekom zime oko 40% energije troši se na grijanje: Imamo 9 savjeta kako uštedjeti na tome

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dolaskom zime temperature se snižavaju, dok naši računi za grijanje rastu. Pitate se kako smanjiti svoj račun za grijanje, ali da ipak zadržite toplinu? Evo 10 savjeta koji bi vam mogli pomoći u tom!

6.11.2021.
9:15
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom zime skoro 40% energije utroši se na grijanje u kućanstvu. Bilo da se grijete na plin, električnom energijom, drvom za ogrjev ili klimom, jedan od ovih savjeta će vam sigurno poslužiti da uklonite ili dodate faktore koji mogu utjecati na temperaturu vašeg doma. 

Evo 9 savjeta kako uštedjeti na grijanju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ne pregrijavajte dom

Nije dovoljno samo uključiti grijanje i onda ga ostaviti na istoj temperaturi cijelog dana. Imate li termostat, održavajte ga između 18-20 C, a povećavajte prema potrebi. Svaki stupanj više može tako povisiti za skoro 10% vaš račun. 

2. Uključite timer

Neki termostati imaju opciju timera. Za ujutro postavite ga da tako da se grijanje uključi 20 minuta prije nego što se probudite, a prije spavanja ili izlaska iz kuće da se ugasi isto 20 minuta prije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Električni grijač ili termofor

Najbolji prijatelji zime su električni grijač ili termofor. Ukoliko još niste isprobali jednog od njih, preporučamo da ih uključite u svoj ritual odlaska u krevet za slađi (i topliji) san.

4. Dizalice topline

Jeste li čuli za dizalice topline? To je prirodniji i učinkovitiji način grijanja, bez štetnih emisija u kojem 75 posto energije dolazi iz okoliša, dok 25 posto u obliku električne struje. Dizalice topline rade na obrnutom načelu od hladnjaka, što znači da dok hladnjak prenosi toplinu iz unutrašnjosti van, dizalice topline izvlače toplinu iz okoliša i prosljeđuju je dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno, ugradnjom dizalice topline možete uštedjeti do 80% kod potrošnje tople vode.

5. Podijelite toplinu pećnice

Upravo ste pekli nešto u pećnici? Ostavite ju otvorenom kako bi topao zrak prešao na ostatak prostorije. Osim što će vam biti toplije, ukoliko ste pekli neke fine kolačiće, dom će vam mirisati na blagdane!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Provjerite prozore

Prozori gube lakše toplinu od zidova, stoga je bitno da nemate nikakve pukotine ili propuste oko njih. Provjerite izolaciju svojih prozora da se uvjerite da ne gubite toplinu gdje nije potrebno.

7. Zavjese ne služe samo za dekor

Lijepe zavjese mogu mnogo podići interijer i uklopiti se u paletu boja vašeg doma, no isto tako su i korisne za zadržavanje topline. Tijekom dana, one upijaju sunčeve zrake, dok noću vas štite od propuha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Zamjena bojlera

Ukoliko vaš bojler ima više od 10 godina, onda je vrijeme da ga zamijenite. Po mogućnosti, odaberite bojler  koji ima energetsku učinkovitost A klase ne biste li potrošili što manje energije, no za istu količinu vode. 

9. Pravilo blizine

To se možda čini bezazlenim, no držite li preblizu svoje pokućstvo pokraj radijatora, time blokirate protok topline kroz vaš dom. Pobrinite se da ima dovoljno mjesta između vašeg naslonjača i radijatora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo