Plijesan, dobra ili loša? / Ako se meso ne suši pravilno, dobra plijesan koja daje okus, miris i izgled, postaje puna otrovnih tvari, upozorio HVI

Image
Foto: RTL

Hrvatski veterinarski institut navodi da je riječ o mikotoksinima, koji utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu. Kad je plijesan penicilin, a kad otrov?

27.10.2021.
21:30
RTL
VOYO logo

Hrvatski veterinarski institut poslao je upozorenje domaćim proizvođačima mesa. 

U velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potecijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li plijesan na slanini penicilin ili je otrov, odgovor ima Irena Pirjać.

Ako se meso ne suši u pravilnim uvjetima, dobra plijesan koja mu daje okus, miris i izgled, postaje opasna, puna otrovnih tvari mikotoksina, upozorili su s Hrvatskog veterinarskog instituta, nakon što su uzorkovali 270 suhomesnatih proizvoda domaćih OPG-ova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti proizvodi često zriju kroz duže vrijeme. Pršuti naročito, koji zriju ponekad i 12 mjeseci. Ili recimo kuleni koji duže vremena također zriju. Dakle, postoji opasnost da se u takvim proizvodima kroz taj period dugog zrenja pojave toksini koji su naravno štetni za zdravlje ljudi", kazala je Jelka Pleadin, voditeljica laboratorija.

Mikotoksini u hrani, nakon duže konzumacije, utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu. Iako je plijesan većinom dobra, kupci najčešće kada je vide, ne razmišljaju dvaput što će s proizvodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo