Iz A+++ u B / Ako ste htjeli kupiti novi hladnjak, sačekajte malo: Od 1. ožujka elektronički uređaju nosit će novu energetsku oznaku

Image
Foto: shutterstock

Ako kupite sada uređaj s oznakom A+++ kao stupnjem njegove energetske učinkovitosti, takav isti će nakon 1. ožujka nostit oznaku B.

18.2.2021.
17:00
shutterstock
VOYO logo

U cijeloj Europi dio elektroničkih uređaja, uključujući većinu kućanskih aparata, nosit će novu, poboljšanu energetsku oznaku, kojom je cilj lakše usporediti energetsku učinkovitost i prema tome odabir uređaja, piše Poslovni dnevnik

Ako kupite sada uređaj s oznakom A+++ kao stupnjem njegove energetske učinkovitosti, takav isti će nakon 1. ožujka nostit oznaku B. To ne znači da će televizor, perilica ili mikser preko noći trošiti više kilovata. To znači da će od sada biti moguće lakše uspoređivati efikasnost samih aparata te tako odabrati onaj koji je štedljiviji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija od ožujka za kućanske uređaje uvodi nove i poboljšane energetske oznake, prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanje trošne do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske učinkovitosti. Oznake i boje na ljestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje. 

Hrvoje Požar s Energetskog instituta u Zagrebu kaže : "Danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali sve energetski učinkovitiji. Stoga je najvažnija promjena revidirani sustav ocjenjivanja, koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje. Uređaj koji trenutačno ima klasifikaciju A +++ mogao bi dobiti ocjenu B prema novoj ljestvici energetske učinkovitosti. To ne znači da je uređaj odjednom manje energetski učinkovit. Samo znači da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici, što potrošačima olakšava odabir onog koji im odgovara i motivira proizvođače da postanu bolji. Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kôd koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cijele naljepnice i izmijenjeni, intuitivniji piktogrami."  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kod otoka Ugljana /

U Jadran će se prvi puta spustiti umjetni greben koji bi ribama trebao poslužiti kao stanište

Image
Kod otoka Ugljana /

U Jadran će se prvi puta spustiti umjetni greben koji bi ribama trebao poslužiti kao stanište

Label2020

Energetski institut je u Hrvatskoj partner projekta Label2020. To je međunarodni projekt koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a koordinira Austrijska energetska agencija za 16 članica EU, te im je cilj Labela2020 dati potrošačima učinkovite informacije o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje, a isti podaci koristit će i distributerima i proizvođačima.

Jednostavnije rečeno, od ožujka hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja, kombinirane perilice i sušilice, perilice posuđa, televizori i elektroničke zasloni nosit će naljepnice s novom revidiranom ljestvicom energetskih oznaka, a od 1. rujna 2021. i izvori svjetlosti, odnosno lampe, žarulje i slično imat će takve nove oznake. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo