ZAŠTITA VODA / Akustično obogaćivanje: Zvuci prošlosti daju novu nadu za obnovu koraljnih grebena

Image
Foto: Pixabay

Zdrava riblja populacija može pomoći u borbi protiv odumiranja koraljnih grebena

16.12.2019.
9:10
Pixabay
VOYO logo

Tim britanskih i australskih znanstvenika otkrio je inovativni način kojim se može pomoći oporavku koraljnih grebena oštećenih i ugroženih utjecajem ljudskog djelovanja i klimatske krize.

Autori istraživanja objasnili su u zborniku Nature Communications da zdrava riblja populacija može pomoći u borbi protiv odumiranja koraljnih grebena, ali je problem u činjenici da oštećeni grebeni ne privlače velik broj riba s obzirom na to da im ne mirišu i ne zvuče poput zdravih, piše Ekovjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zdravi koraljni grebeni vrlo su glasna mjesta. Kombinacija pucketanja rakova i zvukova riba rezultira zapanjujućim biološkim ozvučenjem“, objasnio je autor istraživanja i profesor na Sveučilištu u Exeteru Steve Simpson: ''Takvi zvukovi privlače mlade ribe koje su u potrazi za svojim staništima''.

Tim istraživača sa Sveučilišta u Exeteru i Bristolu u Velikoj Britaniji te s australijskog Sveučilišta James Cook i Instituta za morsku znanost boravio je na Velikom koraljnom grebenu od listopada do prosinca 2017. godine gdje je pokušavao replicirati zvukove zdravog grebena u oštećenom okolišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ribe su izuzetno važne za funkcioniranje zdravog ekosustava koraljnog grebena“, rekao je glavni autor istraživanja Tim Gordon sa Sveučilišta u Exeteru.

''Na početku razdoblja kada se ribe mrijeste i odrastaju, naš tim je napravio 33 eksperimentalna modela od mrtvih koralja na pijesku udaljenom oko 25 metara od prirodnog grebena. U središte eksperimentalnih modela ugradili smo podvodne zvučnike, usmjerivši ih prema gore kako bi osigurali podjednaku raspodjelu zvuka u svim smjerovima“, objasnili su istraživači za dnevnik The Washington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 40 noći, puštali su snimke zvukova zdravih grebena u jednoj eksperimentalnoj skupini, dok su u drugoj skupini koristili zvučnike koji nisu ispuštali zvukove, a u trećoj skupini eksperimentalnih koralja nije bilo zvučnika. Kao rezultat toga, grebeni nad kojima su se ispuštali zvukovi zdravih grebena privukli su dvostruko više ribe od drugih, a vrste riba koje su privukli bile su 50 posto raznovrsnije u odnosu na ostale eksperimentalne skupine. Ta raznolikost uključivala je vrste iz svakog dijela hranidbenog lanca, od onih koje se hrane planktonom sve do predatora, što je od izrazite važnosti za zdravlje grebena.

''Grebeni postaju pusti i tihi kad su oštećeni budući da nestaju rakovi i ribe, ali korištenjem zvučnika za povratak zvukova na greben nestale se ribe ponovno mogu privući“, rekao je Simpson. Znanstvenici su ovaj proces nazvali ''akustično obogaćivanje'' i smatraju da bi mogao biti jedan od načina za brže oporavljanje vrijednih ekosustava koraljnih grebena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno, privlačenjem ribe mrtvi greben neće automatski oživjeti, ali njegov oporavak podupiru ribe koje ga čiste i stvaraju prostor za ponovni rast“, naveo je dr. Mark Meekan, jedan od autor istraživanja i biolog s australijskog Instituta za morsku znanost. Međutim, istraživači također naglašavaju važnost borbe protiv najvećih prijetnji koraljnim grebenima, a to su klimatska kriza i pretjerani izlov ribe, u čemu su ih podržali znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju.

''Korištenje akustičnog obogaćivanja za ponovno koloniziranje oštećenih grebena s ključnim ribljim vrstama nova je metoda koja se može dodati drugim metodama za njihovo očuvanje“, rekla je za The Guardian dr. Catherine Head sa Sveučilišta Oxford i članica Londonskog zoološkog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naše najjače sredstvo u borbi za koraljne grebene je Pariški klimatski sporazum te s ciljem smanjenja globalnih emisija CO2 moramo nastaviti vršiti pritisak na svjetske vlade, a ujedno i osobno pridonositi smanjenjem vlastitog doprinosa količini ugljikovog dioksida“, zaključila je Head.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo