Uobičajena pojava / Američka studija ustvrdila: novorođenčadi potrebno više od 14 dana da vrate porođajnu težinu

Image
Foto: Thinkstock

Gotovo sva novorođenčad u prvih nekoliko dana nakon poroda izgubi nešto težine, bez obzira na to hrani li se adaptiranim ili majčinim mlijekom

28.11.2016.
13:20
Thinkstock
VOYO logo

Unatoč tome što liječnici često roditeljima novorođenčadi kažu kako će njihove bebe manjak težine nadoknaditi u predstojećih tjedan ili dva, brojnoj je djeci potrebno puno više vremena, pokazala je američka studija.

Gotovo sva novorođenčad u prvih nekoliko dana nakon poroda izgubi nešto težine, bez obzira na to hrani li se adaptiranim ili majčinim mlijekom. Mnogi neonatolozi očekuju da bebe nadoknade izgubljenu težinu ili 'se vrate' na porođajnu težinu u roku od 10 do 14 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No istraživanje provedeno na 144.000 novorođenih pokazalo je da nakon 14 dana, 14 posto beba rođenih vaginalnim putem i 24 posto beba rođenih carskim rezom nije vratilo porođajnu težinu. Znanstvenici kažu da se zbog toga roditelji ne bi trebali zabrinjavati jer je u većem broju slučajeva riječ o uobičajenom vremenskom periodu. 

Djeca rođena carskim rezom u prva tri dana nakon poroda izgube znatno više na težini jer na svijet dođu jače hidratizirana od ostalih beba uslijed infuzijske otopine koja se trudnicama daje prije i za vrijeme operativnog zahvata, kaže voditelj studije dr. Ian Paul, znanstvenik na jednom pennsylvanijskom sveučilištu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija provedena u razdoblju između 2009. i 2013. godine u kalifornijskom medicinskom centru Kaiser Permanente, među kojima nije bilo nedonoščadi, pokazala je da ni nakon tri tjedna pet posto beba rođenih vaginalnim putem i osam posto djece rođene carskim rezom nije vratilo porođajnu težinu. 

Nedostatak studije je u tome što znanstvenici nisu bilježili podatak o načinu na koji su bebe hranjene po povratku kući iz rodilišta, što značajno utječe na povećanje težine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kada je o težini riječ, djeca hranjena majčinim mlijekom najčešće napreduju slabije od grupe koja se prehranjuje adaptiranim mlijekom. 

"Sporiji dobitak na težini novorođenčadi koja se doji uobičajena je pojava", kaže znanstvenica Tessa Crume s Fakulteta za javno zdravstvo u Aurori koja nije sudjelovala u studiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona ističe da roditelji ne bi smjeli biti zabrinuti ukoliko im se učini da njihovo dijete ne dobiva na težini brzinom koju su očekivali, no podsjeća da trebaju voditi računa o mogućim znacima dehidracije, slabijoj općoj aktivnosti, pratiti stolicu i urin kod novorođenčeta te eventualnu pojavu žutice koja je kod beba česta, no obično se povuče u roku od tjedan dana. 

"U svakom slučaju, roditelji čija se djeca ni deset dana nakon poroda nisu 'vratila' na porođajnu težinu ne trebaju brinuti jer taj proces kod većeg broja novorođenčadi traje nešto dulje. Studija će pomoći roditeljima i liječnicima da im očekivanja o zdravoj težini djeteta u prvih mjesec dana budu realna te da ne 'paničare' ako to nije u skladu sa svim propisanim parametrima", kazala je Crume. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo