od 3. do 8. lipnja / Animafest: Bogati program za djecu i mlade, najvećim dijelom u Kinoteci

Image
Foto: Animafest

Međunarodna konkurencija donosi 36 filmova iz 24 zemlje

28.5.2019.
18:12
Animafest
VOYO logo

Ovogodišnji program za djecu i mlade Animafesta održat će se najvećim dijelom u dvorani Kinoteke prema rasporedu koji će, najavljuju organizatori, biti prilagođen roditeljima, vrtićima i školama.

Program filmova namijenjenih djeci i mladima obuhvaća međunarodno Natjecanje filmova za djecu, Obiteljski program s dugometražnim filmovima i tematskim kratkim selekcijama, radionice optičkih igračaka i animiranog filma za djecu i mlade, predstavu i filmove na otvorenom te besplatne programe smještene u kulturne centre Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna konkurencija donosi 36 filmova iz 24 zemlje, a odabrala ih je slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, koja ih je razvrstala prema prilagođenosti četirima dobnim kategorijama.

"Odabrani su filmovi svaki za sebe iznimni po sadržaju, porukama, likovnom izrazu i tehnici animacije. Iako prilagođeni djeci, to su i dalje filmovi umjetničke animacije, kakve djeca ne mogu vidjeti u televizijskim programima ili na standardnom kinorepertoaru", ističu s Animafesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program za predškolsku djecu (4 – 7 godina) prikazuje filmove o čuđenju i prijateljstvu, a donosi i dva nova hrvatska filma – Toofa & Poofa Denisa Alentija i Kuc-kuc Ivane Guljašević – kao i novu epizodu serijala Kolje Sakside Koyaa – Neuhvatljivi papir.

Filmovi programa za mlađe školarce (7 – 10 godina) pokazuju da je dobrota uvijek bolja kad se dijeli i da su pravi prijatelji najbolje društvo, a sve priče prate vječna pitanja: tko sam, koliko sam snažan i koliko brzo rastem, zašto sam ponekad drukčiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su još i programi za starije školarce (10 – 14 godina) te za mlade (14+) koji donose najvažnije teme mladosti: pitanja o životu, smislu i sreći.

Djeca u pratnji roditelja moći će pratiti Obiteljski program od tri tematska bloka kratkometražnih filmova, dva dugometražna filma, izbora najboljih crtića s devetog festivala VAFI te predstave Ježeva kućica i filma Ježeva kuća u Ljetnom kinu Gradec, nakon kojih se održava Animacikl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim, Obiteljski program nudi i francuski dugometražni film Kućica za ptice (r. Célia Rivière) uz naraciju uživo glumca Filipa Riđičkog te švedski film sinkroniziran na hrvatski, detektivsku avanturu za djecu Gordon i Paddy (r. Linda Hambäck).

Radionice animiranog filma održat će se u Medijateci Francuskog instituta, a među njima je i ona koja će djecu upoznati s optičkim igračkama pod vodstvom animatorice Antonije Veljačić, koja će voditi i tjednu radionicu animiranog filma "Animiraj!“ za koju se prethodno potrebno prijaviti na adresu radionice@institutfrancais.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Animafest u Vašem kvartu koji, radi približavanja animacije većem broju, djece dovodi besplatne projekcije iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti - u KUC Travno, Narodnom sveučilištu Dubrava, Narodnom sveučilištu Sesvete, Centru za kulturu i informacije Maksimir, Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturnom centru Peščenica.

Prikazivat će se dugometražni  francuski film Benjamina Rennera, film Veliki Zli Lisac i druge priče, dobitnik Animafestove Nagrade publike 2018., a ulaz na sve programe u kulturnim centrima Grada Zagreba je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animafest i 2019. u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost s projekcijama i razgovorima s autorima gostuje i na pedijatrijskim odjelima više zagrebačkih bolnica.

Pojedinačne ulaznice Programa za djecu i mlade koštaju 25 kuna, a obiteljske iskaznice, koje omogućuju ulaz na sve projekcije Programa za djecu i mlade, dostupne su u dva modela: 1+1 (jedna odrasla osoba i jedno dijete) za 100 kuna te 1+2 (jedna odrasla osoba i dvoje djece) za 150 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo