veliki uspjeh / Argonauti su ispisali povijest: U kanuu šestercu i u 7 dana prešli rutu od Prevlake do Savudrije

Prevalili su ukupno 650 kilometara, spavali na jedrilici i imali kvarove na kanuu

24.10.2020.
20:30
VOYO logo

Njihov uspjeh još je i veći jer oni nisu profesionalni veslači, a prvi put su veslo u ruke uzeli na ribnjaku pokraj Bjelovara. Pjesma i baklje za argonaute u Savudriji. Ispisali su povijest, u kanuu šestercu u samo sedam dana povezali su Prevlaku i Savudriju. Za veslače, kraj je bio kad su kanu izvukli na suho.

650 kilometara

''Teško je bilo za izveslati, lagao bih kad bih rekao da je bilo lagano. Veslali smo po valovima, po noći, smrznuli smo se, ali za ovaj osjećaj ništa nije teško'', izjavio je veslač Zoran Erdec.

Planirali su da će pustolovina trajati devet dana, a onda su se zainatili, veslali i noću pa povezali Prevlaku i Savudriju za sedam dana.

''Praktički smo mogli skratiti za još jedan dan, ali nismo htjeli. Htjeli smo još malo uživati u krajoliku'', rekao je kapetan Tomislav Smrček Čonč.

Prevalili su ukupno 650 kilometara, spavali na jedrilici, imali kvarove na kanuu. Rješenje za probleme morali su pronaći brzo, a u tome im je pomagao jedan čovjek iz sjene. Željko je bio zadužen za logistiku.

''Prije svega da bismo krenuli na našu pustolovinu trebali smo prijeći 750 kilometara, a onda sad se vraćamo u Bjelovar. Prije svega trebalo je osmislit kako uopće doći do prevlake sa svom opremom'', kazao je logističar Željko Paranos.

Dnevno bi odradili minimalno 70 kilometara. I ne, oni nisu profesionalni veslači, već zaljubljenici u veslo i valove. Putem su ih pratili dupini, dobro vrijeme, upale mišića i morska bolest.

''Stradaju im najviše ramena, trapezi, torzi i lumbalni dio kralježnice. Sjedimo 12-13 sati u kanuu, znači stražnjica isto'', opisao je veslač i fizioterapeut Davor Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Stigli u Istru /

Posljednja etapa Argonauta u teškim žuljevima, bolovima, a sprema im se i nevrijeme!

Image
Stigli u Istru /

Posljednja etapa Argonauta u teškim žuljevima, bolovima, a sprema im se i nevrijeme!

Posveta oboljelima od plućne hipertenzije

Dresove su si sami prali, živjeli u skučenom prostoru, ali nisu gladovali. Imali su stručnjaka za kalorije, a na stolu je bilo svega. Od špeka do graha.

''Krčka se grah s kobasicom i salata. Sutra malo roštilja. Prekosutra pileći file, naravno s juhom, juha je obavezna svaki dan, topla juha radi osvježenja'', izjavio je kuhar Mladen Jušta.

Divili su se dubrovačkim zidinama, ljepotama Jadrana, zalascima i izlascima sunca, a nerijetko veslali pjevajući. Obitelji u Bjelovaru pratile su ih na RTL-u ili preko video poziva. Pustolovinu su posvetili osobama oboljelim od plućne hipertenzije, zato su jedan dan veslali plavih usana.

''Mislim da je izuzetno važno upozoriti na ovu bolest, koja je rijetka, a o kojoj se vrlo malo zna. Mahom pogađa mladu populaciju'', kazala je Zdenka Bradač iz udruge Plava krila.

Počeli su na ovom ribnjaku pokraj Bjelovara. Mnogi su ih ismijavali i nisu vjerovali u njih, ali oni se nisu dali smesti. Osvojili su maraton lađa, a sada Jadran. I na tome neće stati. Kormilo usmjeravaju prema Havajima i najvećoj kanuističkoj utrci na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo