obrambena strategija / Asteroid leti prema Zemlji, udarit će za šest mjeseci: Evo što smo naučili iz NASA-ine simulacije scenarija katastrofe

Image
Foto: Shutterstock

Simulacijska vježba naučila je sudionike tešku lekciju

22.5.2021.
15:48
Shutterstock
VOYO logo

Prošlog mjeseca, stručnjaci NASA-e i drugih svemirskih agencija diljem svijeta suočili su se sa zabrinjavajućim scenarijem: Misteriozni asteroid upravo je otkriven na daljini većoj od 56 milijuna kilometara i kreće se prema Zemlji. Udar se očekuje za šest mjeseci.

Situacija je, naravno, bila fiktivna, u sklopu simulacijske vježbe čiji je cilj bio pripremiti se što bolje u slučaju da se takav scenarij zaista i dogodi. Simulacija je naučila sudionike tešku lekciju: Ne postoji tehnologija koja bi pomogla da se spriječi katastrofa kao ni oružje koje bi uništilo asteroid prije nego udari u Zemlju, uzevši u obzir vremenski okvir od šest mjeseci, piše Business Insider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PORAZNI REZULTATI VJEŽBE /

Scenarij uništenja: 'Asteroid bi se u listopadu mogao zabiti sjeverno od Hrvatske'. Zemljani ga ne bi znali zaustaviti!

Image
PORAZNI REZULTATI VJEŽBE /

Scenarij uništenja: 'Asteroid bi se u listopadu mogao zabiti sjeverno od Hrvatske'. Zemljani ga ne bi znali zaustaviti!

''Bio je to scenarij s kratkim prethodnim upozorenjem. Po dizajnu, bilo je jako izazovno'', rekao je Paul Chodas iz NASA-e. U stvarnosti, da bi se ovakvo nešto spriječilo, upozorenje bi trebalo doći godinama prije, minimalno pet godina, kaže Chodas.

Astronom s MIT-a, pak, Richard Binzel smatra da je potrebno barem jedno desetljeće. ''Vrijeme je u tom pogledu najdragocjeniji resurs ako bismo se suočili s takvom prijetnjom'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionicima vježbe nije bio poznat promjer asteroida sve do tjedan dana prije udara. ''Nismo znali radi li se o 35 metara ili 500 metara. To, naravno, čini ogromnu razliku'', rekla je Sarah Sonnett (Planetary Science Institute) koja je sudjelovala u vježbi.

Novi teleskop

Nekoliko je ključnih informacija kako bi se obranili od udara asteroida: Prvo, prikupiti čim više informacija o njegovim svojstvima i karakteristikama. ''Treba vremena da se upozna neprijatelj'', kazao je Binzel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA posjeduje tri alata u obrambenom ''svemirskom arsenalu''. Prva opcija je detonacija eksplozivne naprave u blizini asteroida, druga je promijeniti njegovu putanju pomoću lasera, a treća je poslati svemirsku letjelicu da se zabije u asteroid te mu na taj način isto promijeniti putanju. Tu, posljednju strategiju NASA planira testirati na jesen iduće godine.

NASA isto tako planira izgraditi infracrveni teleskop, tzv. NEO Surveyor Mission koji se planira lansirati u Zemljinu orbitu 2026. godine, a koji će pratiti sve one asteroide koje teleskopi na Zemlji nisu u mogućnosti pratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo