SLAVNI ASTRONOM / Astronom Korlević o milijarderima u svemiru: 'Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. A po izgledu rakete, bilo bi tu posla za Freuda'

Naš slavni astronom Korado Korlević kaže kako Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a za Bransona veli kako u svemiru nije ni bio

20.7.2021.
22:49
VOYO logo

Devet dana nakon vlasnika Virgina Richarda Bransona, u svemir je poletio i najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Amazona milijarder Jeff Bezos. S još troje putnika otišao je do ruba svemira i nazad, let je trajao 10 minuta i 10 sekundi, kaže da mu je to bio najbolji dan ikad.

Kao i Branson i Bezos je poletio u svojoj letjelici tj. raketi koju je projektirala njegova tvrtka Blue Origin s kojom kao i Branson želi ući u biznis svemirskog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ima ljudi koji ne dijele ovo milijardersko oduševljenje. Tako naš slavni astronom Korado Korlević kaže kako Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a za Bransona veli kako u svemiru nije ni bio.

Ima li današnji pothvat Jeffa Bezosa ikakvu znanstveno-istraživačku vrijednost ili vrijednost za sve nas ostale?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada pričamo o trojici multimilijardera koji se natječu za odlazak u svemir i pitate kakva je znanstvena vrijednost, to je kao da pitamo trojicu velikih jahtaša koja je znanstvena vrijednost njihove jahte. Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Sada znamo da je od Bransona na 80 kilometara, od Bezosa na 110, a Musk je poslao auto na 50 milijuna i namjerava on otići tamo, tako da već imamo rang listu. 

I oblik rakete nešto govori o Bezosu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je prava šteta da Freud nije živ. On bi sada tu svu trojicu bogataša, a za Bezosa čak i po formi rakete rekao da je njegova teorija potpuno u pravu. 

Čija je misija bolje uspjela, Bezosova ili Bransonova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I jedna i druga su bez smisla. Možda kada se priča o nekom turizmu. Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara za biti ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto od kuda si i krenuo. Upitno je čemu to služi. Gdje treba otići za zbilja proći atmosferu i napraviti neki posao, da brzo moraš napraviti neku sliku i onda smo tu negdje oko 300 kilometara. Rakete za sondažu koje to rade, obično idu do 700 kilometara. Ovo je: idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila. 

Image
početak nove ere putovanja /

Bezosov povijesni suborbitalni let: Letjelicom se upravlja sa zemlje, nema posadu nego samo putnike koji daju znak za polijetanje

Image
početak nove ere putovanja /

Bezosov povijesni suborbitalni let: Letjelicom se upravlja sa zemlje, nema posadu nego samo putnike koji daju znak za polijetanje

Branson zapravo nije ni bio u svemiru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako uzmemo jednu nategnutu odluku Američke avijacije iz 50-ih godina, oni su svemir stavili na 80 kilometara. Onda da. Ali ako mogu pitati Glas Istre iz Pule, onda mu je na 35 bilo dovoljno. 

Uskoro u svemir leti i Musk. Hoće li to biti nešto drugačije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, on će otići sa Bransonovim avijončićem gore. On je rekao da ne ide nikamo, nego ide na Mars. Do Marsa ima još jako puno godina. Ali je, kako postoji rivalstvo između njega i direktora Amazona, onda će otići kod ovog trećeg, čisto radi konkurencije i napraviti si i on jedan let. 

Zašto svi milijarderi moraju u svemir?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pogledamo ipak, nakon svega što je napravio i loše, direktor Microsofta je odlučio da će milijarde dati u  borbu protiv malarije. Nisu svi milijarderi tamo. Waren Buffet je dao ogroman novac u istraživanja u medicini i zdravstvo. Nisu svi u istom košu. 

Biste li vi htjeli biti svemirski turist?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stvari ne. Trebam li se zaista ići nazračiti, dovesti u dodatni rizik, recimo da ne. Naravno da me privlači, ali ne da me drugi voze. Htio bi ja biti za volanom. Kao što bi htio biti pilot i kao što više ne smijem voziti motocikle. Previše je opasno. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo